Policijska uprava: učenicima održano predavanje o bezbjednom ponašanju

Predstavnici Policijske uprave Gradiška održali su danas predavanje o bezbjednom ponašanju učenicima nižih razreda Osnovne škole „Danilo Borković“ povodom 25. maja – Međunarodnog dana nestale djece.

Policijski inspektor u ovoj upravi Goran Milanović rekao je da je predavanje održano u okviru kampanje „Rastimo sigurno“ koju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, a cilj je da se djeci ukaže na ponašanje na putu od kuće do škole.

On je naveo da su predstavnici Policijske uprave pokušali da djeci na njima razumljiv način ukažu na situacije koje ih mogu dovesti u opasnost.

„Ukazali smo djeci da u školu treba da idu u pratnji roditelja ili drugih odraslih osoba, a kada to nije moguće, da se kreću u grupi sa svojim drugarima. Upozorili smo ih da odrasle osobe koje imaju loše namjere mogu da pokušaju da zadobiju njihovo povjerenje nudeći im prevoz, igračke ili slatkiše, da bi to kasnije zloupotrijebili“, naveo je Milanović.

On je rekao da u prošloj i ovoj godini na podučju Gradiške nije bilo slučajeva nestanka djece, ali da je u Republici Srpskoj prijavljen nestanak 27 djece, koja su na svu sreću pronađena.

„Kada se pogleda šire okruženje, pojava nestanka djece sa tragičnim ishodom je izražena i upravo ovakve aktivnosti sprovodimo da bismo preventivno djelovali i izbjegli takve situacije“, rekao je Milanović.

On je podsjetio da je posljednji slučaj nestanka djeteta u Gradišci zabilježen krajem 2015. godine, kada je nestao učenik gradiške Gimanazije Dragoljub Misimović za kojima je i dalje aktivna potraga.

Povodom Međunarodnog dana nestale djece, policijski službenici su u Vidovdanskoj ulici u Gradišci dijelili promotivni materijal građanima sa savjetima šta uraditi u slučaju nestanka djeteta.

Share With: