Polaganjem vijenaca u Gradišci će biti obilježen Dan pobjede nad fašizmom 9. maj

Polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen obilježja u centralnom spomen-parku u Gradišci i na spomenike u Gornjim Podgradcima i Novoj Topoli sutra će u Gradišci biti obilježen Dan pobjede nad fašizmom.

Polaganje cvijeća i vijenaca biće upriličeno sutra 8. maja u 11 časova.

Vijenci i cvijeće biće položeni na centralno spomen-obilježje žrtvama narodno-oslobodilačkog rata, biste narodnih heroja Stevana Dukića, Lepe Radić i Envera Šiljka, spomen- kosturnicu i Centralno spomen obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata 1991-1995. godina.

Cvijeće i vijence položiće delegacije na spomen obilježja u Gornjim Podgradcima i Novoj Topoli. U antifašističkoj borbi učestvovalo je preko 5 000 boraca sa prostora Gradiške, a njih 1552 su poginula u oružanoj borbi za goli život i slobodu svojih potomaka.

Pod fašističkim terorom, na ognjištima i u logorima smrti, od Stare Gradiške i Jasenovca do Mlake, Siska, Jastrebarskog i drugih stratišta, stradalo je više od 16.000 stanovnika, odnosno svaki četvrti stanovnik Gradiške.

Gradiška je druga opština u bivšoj Jugoslaviji po broju žrtava u Drugom svjetskom ratu, poslije Kozarske Dubice, a treća opština u svijetu.

Share With: