Gradnja mosta na Savi kod Gradiške na ljeto

Radovi na mostu na Savi kod Gradiške bi trebalo da počnu tokom ljeta.

Kako su potvrdili u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske, nadležna komisija ocjenjuje ponude za gradnju ovog velikog infrastrukturnog projekta.

„Očekujemo da izvođač bude izabran u maju, nakon čega ide potpisivanje ugovora s izvođačem i očekujemo da ovog ljeta otpočnu radovi na izgradnji mosta. Rok za završetak projekta je, prema tenderskoj dokumentaciji, 30 mjeseci“, naglasili su u ministarstvu.

Generalni sekretar Ministarstva transporta i komunikacija BiH, Igor Pejić rekao je da će u maju putovati u Zagreb da s hrvatskim kolegama vidi dokle se stiglo. Podsjetio je da je Komisija za izbor izvođača radova u decembru otvorila ponude i da je u toku ocjena ponuda.

„Sve nove informacije imaćemo nakon što obavimo sastanke u Zagrebu“, rekao je Pejić.

On je ranije rekao da će Hrvatska izgradnju svoje polovine mosta finansirati kreditom, dok je bh. strana novac obezbijedila ranije. Osim toga, EU će priložiti grant od 6,3 miliona evra za ovaj most. Ukupna cijena bi iznosila oko 30 miliona evra, a Republika Srpska bi platila polovinu tog iznosa, s tim da Hrvatska mora da izdvoji još oko 70 miliona evra za pristupne saobraćajnice kojima bi se most povezao na autoput Zagreb – Beograd kod petlje Novska.

Priča o izgradnji mosta na Savi, dužine 463 metra, traje još od 2004. godine. Još ranije BiH je za ovaj projekat dobila grant EU u iznosu od 6,8 miliona evra, bez kojih je mogla ostati s obzirom na to da se godinama kasnilo s realizacijom ovog projekta.

Share With: