Obaviti tretiranje zasada voća aminokiselinama

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske savjetuju proizvođačima voća da, zbog hladnog vremena praćenog kišom koje nepovoljno utiče na voće, nakon prestanka padavina bar šest časova prije niske temperature obave tretiranje zasada aminokiselinama kako bi voćke pripremili za stresne uslove.

Iz resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi savjetuju da je drugi način dimljenje voćnjaka, odnosno, paljenje grana, pokošene trave, automobilskih guma ili sijena, što može da poveća temperaturu u voćnjacima do jednog stepena.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske saopšteno je da je najugroženija kruška kojoj ne odgovara niska temperatura u prvih dvadesetak dana nakon završetka cvjetanja.

„Plodovi su prečnika do 20 milimetara ili veći i, zbog niske temperature, u većini zasada došlo je do većeg opadanja mladih plodova“, dodaje se u saopštenju.

U Ministarstvu navode da je slično i sa šljivom, dok je kod jabuka nešto bolja situacija.

U pojedinim opštinama i gradovima, kao što su Banjaluka, Prnjavor, Laktaši i Bijeljina, zabilježena je i šteta od grada koji je padao 27. aprila.

U resornom ministarstvu kažu da su voćke još osjetljive na mraz i, ako u narednim danima dođe do pojave mraza, odnosno duže izloženosti plodova temperaturi ispod nule, mogu propasti i opasti plodovi kod svih voćnih vrsta.

„Ovo se naročito odnosi na više predjele u kojima je cvjetanje nedavno završeno i plodovi su veličine do 10 milimetara. U tim krajevima pao je i snijeg koji je vlažan i težak za mlade grane, pa u slučaju jačih padavina može doći do njihovog pucanja“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da će, ako se snijeg istopi i temperatura padne ispod nule, doći i do izmrzavanja ploda, napominjući da će voćna stabla koja su u dobroj kondiciji lakše izdržati nepovoljne klimatske uslove.

Share With: