Почело обиљежавање Недјеље борбе против туберкулозе (ФОТО, ВИДЕО)

У оквиру обиљежавања Недјеље борбе против туберкулозе представници Градске организација Црвеног крста Градишка пацијентима  који се лијече на Одјел пулмологије у Болници Градишка уручили су хигијенско-дезинфекциона средства и пригодне поклоне.

Секретар ГО Црвеног крста Градишка Борко Девић,  каже да сваке године обиљежавају Недјељу борбе против туберкулозе и да је циљ да укажу грађанима да воде рачуна о свом здрављу. Он је истакао да су на пункту у граду, у школама, установама и предузећима организовали продају вриједносних маркица и подјелу едукативно- пропагандног материјала.

На Одјелу пулмологије у Болници Градишка до септембра ове године  од туберкулозе се лијечило шест пацијената. Прошле године  било је 14, а 2021. на Одјелу се од ове болести лијечило осам пацијената. Начелник Одјела пулмологије  Болнице Градишка Бранка Милошевић каже да је туберкулоза и даље присутна, али са тенденцијом пада. Она је подсјетила је да је туберкулоза  заразна болест чији је узрочник Кохов бацил.

Осим што су посјетили пацијенте на Одјел пулмологије  представници градишког Црвеног крста у току ове седмице уручиће прехрамбено хигијенске пакете социјално угроженим породицама, а у основним школама, организоваће предавања о туберкулози. У петак, 22.09.2023. планирана је акција добровољног даривања крви.

Н.М.

Share With: