Додик: Кина још једном показала да је пријатељ Републике Српске и БиХ (ФОТО,ВИДЕО)

Донацијом вриједне опремe и средстава за борбу против афричке куге свиња Кина је показала да је пријатељ БиХ и Републике Српске, изјавио је предсједник Српске Милорад Додик новинарима у Градишци, након примопредаје кинеске донације.

Додик је захвалио на донацији народу и предсједнику Кине, кинеском амбасадору Кине у БиХ  Ђи Пингу, који је и овог пута показао своју агилност када је требало да се помогне и учинио све да у Републику Српску и БиХ стигне прва помоћ та борбу против афричке куге.

„Мало је рећи да је Кина велики пријатељ. Кина не оклијева да помогне и не мијеша се у унутрашње ствари других држава, а тиме је постала мјесто у које се свијет треба загледати тражећи излаз из глобалних проблема. Кина нуди помоћ и развој, пријатељство и партнерство, а не тражи доминацију. Тиме доприноси релаксацију ситуације БиХ и региону“, рекао је Додик.

Он је подсјетио и на иницијативу кинеског предсједника Си Ђинпинга „Појас и пут“, те да је прoјект термоелектране у Станарима један од првих који је на основу те иницијативе реализован у овом дијелу Европе.

Уговор о примопредаји донација, на царинском терминалу у Градишци потписали су амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг и директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Саша Бошковић.

Кинески амбасадор подсјетио је да је донација реализована за само два мјесеца од подношења захтјева за помоћ од стране институција БиХ, што је још један доказ традиционалног пријатељства двије земље.

„Сточарство је један од стубова привреде у БиХ а избијање афричке куге свиња озбиљно је угрозило егзистенцију око 600 фармера. Када је једна породица у невољи све друге још помажу, то је кинеска изрека која најбоље осликава нашу традицију. Наша намјера је да минимизирамо губитке и дамо допринос што бржем оправку пољопривреде у БиХ након појаве афричке куге“, рекао је Ђи Пинг, нагласивши да Кина пружа помоћ другим државама не постављајући им никакве политиче обавезе.

Бошковић је потврдио да је Канцеларија за ветеринарство БиХ упутила молбу за помоћ у борби против афричке куге свиња готово свим амбасадама, али да је Кина једина земља која је пружила подршку.

Он је додао да је у процесу борбе против афричке куге свиња успостављена сарадња између ветеринaрских служби БиХ и Кине и да ће она сигурно бити настављена и у наредном периоду.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је надлежне службе владају ситуацијом када је у питању афричка куга, иако је она и даље присутна.

Он је истакао да ће и донирана опремa и средства из Кине сигурно омогућити да се још брже реагује у праћењу афричке куге и спрјечавању њеног ширења.

Минић је навео да кинеска донација садржи десет савремених апарата за дијагностику афричке куге и низ лабораторијских средстава које ће омогућити и развијање такозване „штaлске вакцине“ којом ће се моћи реаговати на конкретну појаву појединих вируса.

Примопредаји кинеске донације на царинском терминалу у Чатрњи код Градишке, присуствовали су и директор Управо за индиректно опорезивање БиХ Зоран Тегелтија, градоначелник Градишке Зоран Аџић и директор ветеринарског института „Др. Васо Бутозан“ Драган Кнежевић.

М.Малешевић

Share With: