Počela akcija pošumljavanja na području Gradiške

U okviru inicijative za zeleniju i održivu budućnost koju podržava Gradska uprava grada Gradiška a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH, danas je na izletištu u Cerovljanima zasađeno 50 sadnica smrče.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Gradiška Dragutin Kovačević rekao je da je cilj ove inicijative reagovanje na klimatske promjene koje se dešavaju u svijetu, a koje će se realizovati planom mjera za održivo upravljanje energijom i prilagođavanju klimatskim promjenama do 2030. godine.

„Akcija je počela danas, a u narednom periodu u saradnji sa Šumskim gazdinstvom Gradiška biće zasađeno još 950 sadnica smrče“ rekao je Kovačević.

Projektni asistent Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH, Igor Haneš rekao je da je ovo druga godina saradnje sa Gradom Gradiška na realizaciji pošumljavanja. On je dodao da se ove godine 50 gradova i opština u BiH priključilo akciji koja se sprovodi zbog ublažavanja klimatskih promjena i prirodnih nepogoda.

Tehnički direktor Šumskog gazdinstva Gradiška  Tomislav Kovačević rekao je da će akcija pošumljavanja biti nastavljena na Kozari i dodao da Šumsko gazdinstvo Gradiška gazduje na površini od 40.000 hektara na teritoriji Gradiške, Srpca i Laktaša.

„Mi smo u Gradišci 2019. godine pošumili 60 hektara, a u 2020. oko 27 hektara površine i trudimo se da svake godine radimo na pošumljavanju što je i naša obaveza po šumsko-privrednoj osnovi“, rekao je Kovačević.

U sadnji su učestvovali i učenici Osnovne škole „Mladen Stojanović“ , Područno odjeljenje „Šimalovska“ iz Cerovljana. Svaki učenik je posadio sadnicu koju će moći pratiti kako raste.

Share With: