Mirjanić: Zakonom je obavezan pregled mesa na trihinelu

Zoonoze su zarazne bolesti koje se mogu prenositi sa životinje na čovjeka i obratno. U ove bolesti ubrajamo bjesnilo, brucelozu, trihinelozu, mišju groznicu,ptičiji grip i mnoge druge.

Veterinarski inspektor Gradske uprave Gradiška Bojan Mirjanić rekao je gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške da je trihineloza najrasprostranjenija parazitska bolest u veterinarskoj medicini, te da je u svim slučajevima pripreme mesa i klanja domaćih svinja, konja i odstrijeljene divljači za ljudsku ishranu zakonski obavezno vršiti analizu na prisustvo trihinele, a posebno u intezivnoj sezoni svinjokolja u domaćinstvima u novembru i decembru.

Mirjanić je istakao da je na području Gradiške registrivano osam veterinarskih organizacija u kojima se može obaviti pregled metodom vještačke digestije, a cijena pregleda je od 8 do 11 KM za domaće životinje dok je cijena pregleda mesa divljači od 25 do 30 KM. On je istakao da je najadekvatniji uzorak za pregled mesa na trihinelu dio mišićne opne dijafragme.

Mirjanić je dodao da naše područje nema visoku incidencu pojave zaraze od ove bolesti, a da je zadnji slučaj trihineloze u Gradišci zabilježeni u januaru ove godine. Početkom novembra na području Gradiške registrovan je i jedan slučaj avijarne influence odnosno ptičiji grip.

„Članovi Lovačkog udruženja „Prosara“ pronašli su leš uginulog labuda na obali Save u užem gradskom području. Nakon dijagnostike u Veterinarskom institutu Vaso Butozan 3. novembra je potvrđeno prisustvo avijarne influense. Divlje ptice su rezervoari ove bolesti ali one mogu zaraziti domaću živinu. Ovdije je riječ o izolovanom slučaju, ne o domaćinstvu i riječ je o divljoj ptici koja je pronađena na otvorenom vodotoku“ rekao je Mirjanić.

On je istakao da ptičiji grip ima zoonozni karakter ali da je rijetkost da se čovijek zarazi.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ranije je saopšteno da je za vrijeme trajanja mjera u zaraženom i ugroženom području, obavezno zatvaranje domaće živine i ptica u objekte na imanju, a zabranjeno je održavanje sajmova živinarstva i ukrasnih ptica, kao i promet živine, jaja, mesa i iznutrica porijeklom od živine sa zaraženog područja.

Radi sprečavanja širenja ptičijeg gripa obavezno je nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru prijaviti svaki slučaj uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na imanju.

 

G.Vlainić

Share With: