Pašalić: Gradiškim poljoprivrednici za pet godina dobili više od 50 miliona maraka podsticaja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas, nakon razgovora sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem, da su u poslednjih pet godina gradiški poljoprivrednici putem podsticaja Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva dobili više od 50 miliona maraka.

Pašalić je istako dajsu uGradiška veoma važni realizuje veoma važni projekti iz oblast poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te da je sa Adžićem razgovaro o  planiranim projektima navodnjavanja poljoprivrednih površina i riješavanju problema sa zakupom zemljišta.

„Zbog kilmatskih promjena mnogo više problema će nam pričinjavati nedostatak padavina, nego višak, zbog čega se moramo prilagođavati budućem vremenu“, rekao je Pašalić novinarima u Gradišci.

On je istakao da je Gradiška preopznatljiva po ravničarskom području gdje je zastupljenija ratarska i povrtarska proizvodnja i brdskim predjelima sa razvijenim voćarstvoma.

„Gradiška ima najveće površine pod voćnjacima u Republici Srpskoj, od kojih polovinu čine zasadi jabuke. Minstarstvo će svakako i u narednom periodu pomagati loklanoj zajednici i proizvođačima da ta proizvodnja bude još uspješnija“, naglasio je Pašalić.

On je rekao da je Vlada Republike Srpske na poslednjoj sjednici usvojila informaciju o novom projektu sa Svatskom bankom koji je vezan za izgradnju akumulacija i sistema za navodnjavanje za voćare u Potkozarju i kanal Osorina-Borana, čime bi bio riješen problem navodnjavanja više od 15 hektara zamljišta u Lijevču polju na području Gradiške i Laktaša.

Gradonačelnik Adžić je rekao da će vaoma brzo biti omogućeno raspisivanje konkursa za dodjelu u zakup poljoprivrednog zamljišta na području Gradiške, te da će gradiški poljoprivrednici napokon imati mogućnost da obezbjede dovoljne površine zemljišta.

On je izrazio zadovoljstvo zbog namjere resornog ministarstva da uloži sredstva u rekonstrukciju sistema za navodnjavanje u Lijevču polju, koji je nekada bio u funkciju u okviru preduzeća „Ratsrstvo“ a trebao bi da bude dodjeljen na upravljanje „Vodama Srpske“.

„Voma je bitan i projekat navodnjavanja voćnjaka u Potkozarju, prije svega iz pravaca Tujaka, Podgradaca, Bistrice i Gašnice“, istakao je Adžić.

On je naglasio da Pašalić i Ministarstvo na čijem je čelu predano rade na daljem razvoju poljoprivrede i prepoznaju urgentne tačke u ovoj oblasti, te istako da je potrebno stvarati dodatne uslove za plasman poljoprivrednih proizvoda, što je i najveći problem poljoprivrednika.

„Razgovarali smo i o mogućnostima ulaganja dodatnih sredstava za izgradnju infrastukture u Agro-indistrijskoj zoni u Novoj Topoli, gdje postoji potreba pronalaska investitora koji bi u ovoj zoni izgradio pogon za otkup i preradu poljoprivrednih proizvoda“, dodao je Adžić.

Minstar Pašalić je danas, tokom posjete Gradišci, obišao i vočnjake Nikole Vukelića u Jablanici i Mladena Đurđevića u Kijevcima.

Share With: