Top lista
Top lista za 22.02.2020.god.
Glasaj
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Pašalić: Uspješna sezona u voćarstvu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas novinarima, tokom posjete voćnjacima „Agroimpeksa“ u Jablanici kod Gradiške, da je ovogodišnja voćarska sezona zadovoljavajuća, iako će urod voća biti manji nego prošle godine.

„Prošle godine prinosi su bili veliki, ali je kvalitet voća bio upitan i lošijeg kvaliteta. Možemo reći da sada imamo uspješnu godinu u voćarstvu“, naglasio je Pašalić.

On je istakao da voćarska proizvodnja može biti profitabilna i održiva i da se za voće može naći tržište, kako u Republici Srpskoj i BiH, tako i u inostranstvu.

„U zadnje vrijeme našu jabuku i krušku plasiramo na rusko tržište i očekujemo da će se to nastaviti i u ovoj godini. U Republici Srpskoj ima oko 3000 hektara zasada jubuke, prosječna godišnja proizvodnja je između 120 i 130 hiljada tona, a ove godine ćemo sigurno imati te količine“, naveo je Pašalić.

On je istakao da je višegodišnje zasade potrebno obezbjediti od svih elementarnih nepogoda, kao što su grad, maraz i suša, koje su zastupljene unazad nekoliko godina.

„Ministarstvo je pomoglo nabavku sistema za navodnjavanje i zaštitu od grada, a u narednom periodi žemo sve više izdvajati sredstava za takvu opremu i mehanizaciju, nauštrb nekih drugih premija. Uglavnom agrarni budžet se neće narušiti, na razpolaganju je 71 milion maraka direktnih subvencija i može doći samo do preraspodjele tih sredstava, a nikako do umanjenja“, dodao je Pašalić.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, koji je zajedno sa Pašalićem obišao voćnjak „Agroipeksa“, rekao je da ova firma ima uređene voćnjake po svim evropskim standardima, što je na ponos i Gradiške i Republike Srpske.

„To pokazuje da imamo ljude koji su spremni da primjene najsavremenije tehnilogije u voćasrstvu i da dobiju najveći prinos“, rekao je Adžić.

On je istako da Gradiška ima potencijal da, kao što je Toskana napravila bernd od vinove loze, u Potkozarskom kraju naprvi prepoznatljiv brendirani proizvod jabuke, šljive, ali i proizvoda od ovog voća.

Šef proizvodnje u „Agroipeksu“ Bojana Bokana navela je da ova kompanija posjeduje 350 hektara voćnjaka, od čega je 200 hektara pod zasadima jabuke i 110 hektara kruške.

„U toku je berba voća, imamo velike količine, ali našalost iamo veliki problem da obezbjedimo radnu sangu za berbu i da privedemo proizvodnju do konačnog rezultata“, navela je Bokan.

On  je dodala da svojim sezonskim radnicima obezbjeđuju dobre dnevnice i tople obroke, ali da i pored toga teško mogu naći radnike.

Bokan je istakla da voće izvoze pretežno na rusko tržište, da nije lako postići sve standarde koje zahtjeva inostrani kupac, ali da ipak uspjevaju u tome.

Pašalić i Adžić obišli su danas i voćnjak Mladena Đurđevića u Kijevcima.

Share With: