Parastos poginulim borcima Bistrice i Gašnice

Kod spomen-kompleksa  u mjesnoj zajednici Bistrica danas je služen parastos i položeni vijenci na spomenike poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata iz ove mjesne zajednice, te poginulim borcima Narodno-oslobodilačkog rata i žrtvama fašističkog terora iz  Bistrice i Gašnice.

Predsjednik Gradske boračke organizacije, Milovan Gagić je istakao da bi stotine i hiljada žrtava ovog kraja sigurno bile i brojnije da nije bilo onih koji se danas sa dubokim poštovanjem sjećamo. On je citirao sveštenika SPC Mirka Milisavića koji je prilikom parastosa rekao:“Kosovo je srpska crkva a Republika Srpska oltar te crkve na koji su ovi mladi ljudi položili svoje živote“. „Time je i briga za njihove porodice jedna od najsvetijih dužnosti Republike Srpske – kazao je Gagić.
Mirko Bjelovuk, kao predstavnik mjesne boračke organizacije se prisjetio preko 2400 žrtava iz perioda Narodno-oslobodilačkog rata te činjenicu da poučeni tim strašnim iskustvom borci Otadžbinskog rata nisu dozvolili ponavljanje takvog zločina. Zato je dostojanstveno obilježavanje njihove žrtve obaveza koja se ne smije zapostaviti jer je ujedno i poruka budućim generacijama.
Predsjednik SUBNOR-a Nikola Kragulj se osvrnuo na činjenicu da spomen-kompleks i parastos u Bistrici svjedoće da Srbi nisu nikad bili agresori i da su se uvijek borili za svoj opstanak. To je ujedno i najbolji dokaz opravdanosti borbe Republike Srpske za svoju slobodu i samostalnost. Samo čuvanjem sjećanja na herojstvo prethodnih generacija održaćemo svijest mladih naraštaja o značaju slobode. zaključio je Kragulj.
Share With: