Ove godine trebao bi biti realizovan projekat čišćenja obale Save od mina

Na području Gradiške u 2018. godini prikupljeno je 155 različitih vrsta minsko-eksplozivnih sredstava, 300 kg lovačke municije, 1 200 komada bojeve municije, a pronađeno je i 9 kg plastičnog ekploziva trotila u kontejneru u gradu, rekao je gostujući u programu Radio Gradiške, šef Odsjeka civilne zaštite opštine Gradiška, Slobodan Knežević, povodom 4. aprila Međunarodnog dana borbe protiv mina.

Knežević je naveo da su pronađena sredstva predata deminerskom A timu Republičke uprave Civilne zaštitu na uništenje.

On je naglasio da je prošle godine bilo neuobičajeno puno bačenih minsko-eksplozivnih sredstava u prirodu i kontejnere i apelovao na građane da se odgovornije ponašaju.

Govoreći o području Gradiške i obale rijeke Save, Knežević je istakao da još uvijek ima raznih minsko-eksplozivnih sredstava iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, posebno na relaciji od gradskog područja prema Bardači, dok je dio uz Savu, od Orahove do grada razminiran.

Knežević je podsjetio da je krajem prošle godine Centar za uklanjanje mina BH MAK pokrenuo akciju izviđanja tog područja jer je najavljen projekat čišćenja obale rijeke Save, koji je sastavni dio projekta uređenja samog toka rijeke Save koji je procjenjen na 8 miliona evra i koji bi trebao početi ove godine.

On je naveo da su posebno ugroženi ribolovci, kao i svi građani koji obavljaju određene radove pored savskog nasipa.

„Akcija prikupljanja minsko-eksplozivnih sredstava je neprekidna i anonimna“, rekao je Knežević i pozvao građane da u slučaju da pronađu minsko-eksplozivna sredstva tokom proljećnog čišćenja i uređenja pozovu civilnu zaštitu na broj telefona 051 814 753.

Knežević je rekao da su prošle godine u saradnji sa deminerima u dvije gradiške osnovne škole organizovali predavanje za učenike, a slično predavanje o opasnostima od mina biće održano i naredne sedmice u osnovnoj školi u Novoj Topoli.

Share With: