Otvorena retrospektivna izložba sa Likovno-ekološke kolonije „Bardača-Srbac“

U Zavičajnom muzeju Gradiška juče je otvorena retrospektivna izložba sa Likovno-ekološke kolonije “Bardača-Srbac“.

Izložba je upriličena povodom 35.godišnjice od osnivanja Kolonije.

Stručni saradnik Centra za kulturu Srbac, Stevan Umljenović, istakao je da je u gradiškom Muzeju izloženo 27 umjetničkih djela nastalih u proteklih pet godina Likovno-ekološke kolonije “Bardača-Srbac“,a najveći broj slika je sa poslednjeg, jubilarnog 35.saziva, gdje je predstavljeno 14 slika.

Umljenović je istakao da je kontinuitet Bardače neupitan ali da je problem  u tome što je Bardača devastirana i da je cilj njena devastacija. On je za kraj juna ove godine najavio održavanje 37-tog saziva na kome će učestvovati slikari iz regiona i iz Ruske Federacije.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška, Bojan Vujnović  istakao je da je Likovono-ekološka kolonija “Bardača-Srbac“, najstarija kolonija u Republici Srpskoj koja, kroz motive na slikama brine o jednom prirodnom nasleđu, odnosno o flori i fauni. Danas je taj prirodni rezervat ugrožen  nemarom pojedinaca ali i nebrigom određenih ustanova.

Retrospektivnu izložbu sa Likovno-ekološke kolonije“Bardača-Srbac“ posjetioci će u Zavičajnom muzeju u Gradišci moći pogledati do 19. aprila ove godine.

Share With: