Otvoren turnir u govornom pikadu za slijapa i slabovida lica

U Gradišci je danas otvoren Drugi međunarodni turnir u govornom pikadu, koji organizuje  Društvo za sport i rekreaciju slijepih i slabovidih „Svjetlost“ iz Gradiške.

Predsjednik Društva „Svetlost“ Dragan Subotić naveo je da na turniru učestvuju ekipe udruženja slijepih i slabovidih lica iz Banjaluke, Novog Sada, Kopra, Pakraca, Lipika, Siska, Visokog, Bihaća i domaća ekipa „Svjetlost“ iz Gradiška.

Subotić je naveo da su Društvo „Svetlost“ i Organizacija slijepih i slabovidih lica iz Gradiška prije godinu dana nabavili govorni pikado, od kada i učestvuju na takmičenjima u Republici Srpskoj i regionu, te da se takmiče u šahu i golbalu.

On je istako da ova takmičenja mnogo znače slijepim i slabovidim licima, da budu fizički aktivni i druže se sa članovima drugih uduženja i organizacija u okruženju.

Predsjednik Sportskog društva slijepih i slabovidih „Luj Braj“ iz Novog Sada Branislav Jaćević rekao je da su organizacije slijepih i slabovidih Gradiške i Novog sada uspostavile bratske odnose i imaju uspješnu i dugotrajnu saradnju.

Jaćević je nagalsio da slijepa i slabovaida lica ne izlaze mnogo iz svojih kuća, zbog čega su ovakva  takmičenja značajna  za njihovu socijalizaciju, druženje i razmjenu iskustva sa ljudima iz drugih gradova.

Viši stručni saradnik za sport u Gradskoj upravi Gradiška Duško Ivetić istakao je da ovaj turnir pokazuje napredak u odnosu na prošlu godinu, te čestitao organizatorima i požili gostima da se ugodno osjećaju u Gradišci.

Po završetku takmičenja predviđeno je proglašenje pobjednika i dodjela nagrada. Domaćin je obezbjedio pehare za prvo, drugo i treće mjesto ekipno i medalje za prvo, drugo i treće mjesto u kategorijama B1 za slijepa, i B2 za slabovida lica.

Pokrovitelji turnira su Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Grad Gradiška i Organizacija slijepih i slabovidih iz Gradiške.

Share With: