Otvoren novi proizvodni pogon preduzeća „Mehanizmi B“

U Čatrnji kod Gradiške danas je otvoren novoizgrađeni proizvodni pogon preduzeća „Mehanizmi B“, koje posluje u okviru slovenačke kompanije „Iskra mehanizmi“.
Otvaranju pogona površine oko 5.000 metara kvadratnih, gdje je trenutno zaposleno 160 radnika, prisustvovali su ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić.

Ministar Petričević rekao je da Vlada Srpske podržava prerađivačku industriju i izvozno orijentisane firme.

„Takvim firmama pružamo podršku u nabavci nove opreme i tehnologija i ta sredstva će dobiti i preduzeće `Mehanizmi B`, koje je već treći obračunski period i korisnik subvencija za uvećanje plata radnika. Ovo je prilika da razgovaramo i o drugim mogućnostima poboljšanja poslovanja“, istakao je Petrićević.

Gradonačelnik Adžić izrazio je zadovoljstvo što je slovenačka kompanija prepoznala Gradišku kao mjesto koje pruža mogućnosti za realizaciju svojih razvojnih projekata i uložila sredstava u izgradnju novog proizvodnog pogona.

On je istakao da Gradiška želi da u budućnosti formira slobodne ekonomske zone u Novoj Topoli i u Čatrnji kod novog mosta na rijeci Savi, gdje bi se otvorile mogućnosti za nove investicije stranih i domaćih kompanija.

Ćorić je podsjetio da je otvaranja firme „Mehanizmi B“ prije 17 godina bilo plod dobre saradnje privrednih komora Republike Srpske i Slovenije, navodeći da su mladi ljudi u rukovodstvu i kolektivu ove firme okrenuti ka unapređenju poslovanja i ulažu u osavremenjavanje proizvodnje kako bi zadovoljili zahtjeve evropskog tržišta.

Direktor preduzeća „Mehanizmi B“ Boban Čegar podsjetio je da ovo preduzeće danas proslavlja 17 godina rada na području Gradiške i da nakon pokretanja proizvodnje u vlastitom objektu, čija je izgradnja počela prije godinu i po dana, ima plan da povećava broj radnika.

„U narednom periodu moći ćemo da zaposlimo još ovoliko radnika koliko trenutno imamo. Trebaće nam dosta mašinskih inženjera, tehnologa, radnika u kontroli i proizvodnih radnika“, rekao je Čegar.

On je naveo da je objekat izgrađen u blizini novog graničnog prelaza jer ova kompanija 98 odsto svoje proizvodnje izvozi.

Čegar je dodao da za matičnu slovenačku kompaniju „Iskra mehanizmi“ proizvode depilatore, sokovnike i dijelove za eletronske uređaje, dok će za kompaniju „Kontinental“ ubrzo početi da proizvode dijelove za sisteme za pranje vjetrobranskih stakala na automobilima.

M.Malešević

Share With: