Osnovci upoznati o postupanju prilikom pronalaska oružja i mina

Službenici Policijske uprave Gradiška i predstavnici Civilne zaštite danas su učenicima gradiške Osnovne škole „Danilo Borković“ održali predavanje o temi „Postupanje u slučaju pronalaska odbačenog oružja i eksplozivnih materija“.

Policijski inspektor Goran Milanović rekao je da je cilj ovog predavanja da ukažu djeci kako se treba ponašati i šta treba uraditi prilikom pronalaska odbačenog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava.

„Iako je prošao duži vremenski period od ratnih dejstava, minsko-eksplozivna sredstva su i dalje prisutna na terenu, te su i dalje opasna. Takođe, postoji opasnost da su posljednje poplave nanijele neka od njih na obalu, a događa se i da neodgovorni građani odbacuju oružje i ekplozivne materije na nedozvoljenim mjestima“, naveo je Milanović.

Šef gradskog Odsjeka Civilne zaštite Slobodan Knežević istakao je da ova služba sa policijom sarađuje u aktivnostima koje imaju za cilj sprečavanje neželjenih posljedica prilikom pronalaska minsko-eksplozivnih sredstava, podsjećajući da su slične aktivnosti sprovodili i sa Crvenim krstom.

„Cilj je da djeci skrenemo pažnju na sve opasnosti, jer na našem podučju postoje lokaliteti na kojima mogu da se pronađu odbačena minsko-eksplozivna sredstva. Centar za uklanjanje mina `BH MAK` trenutno vrši izviđanje terena, a taj posao će sigurno potrajati pošto je riječ o terenima uz rijeku Savu koji su često nepristupačni“, naveo je Knežević.

Knežević je naglasio da, osim djeci, posebnu pažnju na mogućnost postojanja minsko-eksplozivnih sredstava na terenu treba skrenuti ribolovcima i lovcima, kao i poljoprivrednicima koji su često prisutni na lokalitetima uz rijeku Savu.

On je dodao da je osnovno uputstvo da onaj ko pronađe minsko-eksplozivna sredstva – ne treba da ih dira, nego da o tome obavijesti policiju ili Civilnu zaštitu na broj telefona 121.

„U tom slučaju, Civilna zaštita će izaći na teren i obilježiti opasne lokacije, te, ako je to moguće i bezbjedno, ukloniti minsko-eksplozivna sredstva ili će angažovati deminersku ekipu Republičke uprave Civilne zaštite“, rekao je Knežević.

Share With: