Održano veče tradicionalne i etno pjesme

Druge večeri 17.Međunarodnog festivala folklora, večeras je na ljetnoj pozornici Kulturnog centra održano Veče tradicionalne i etno pjesme.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u Gradskoj upravi Grada Gradiška Davor Glišić, otvarajući veče tradicionalne i etno pjesme  istakao je da su kulturno-umjetnička društva čuvari našeg kulturnog nasleđa i dodao da Grad Gradiška za kulturu izdvaja značajna sredstva i podržava sve kulturne manifestacije na području Grada.

Pred publikom u Gradišci nastupila je Pjevačka grupa”Iskre” iz Zenice, muška i ženska pjevačka grupa Radničkog kulturno-umjetničkog društva”Pelagić”iz Banja Luke, muška pjevačka grupa KUD-a”Đoka Pavlović” Pošte Srbije iz Beograda, tri pjevačke grupe KUD-a “Kolovit” i solista Nevena Čiplek iz Leposavića sa Kosova i Metohije.Elvira Bergan iz Pjevačke grupe”Iskre” koja djeluje u sastavu “Bosnia folka” iz Zenice,  istakla je da njeguju bosanskohercegovačku tradiciju.Postoje pola godine, a  trenutno imaju 12 članica.

Tradicionalnim pjesmama sa Kosova i Metohije, “Ajde Jano”, “Kosovski božur” i “Seja brata na večeru zvala”publici se predstavila Nevena Čiplek iz Leposavića i izrazila zadovoljstvo što ima priliku ponovo nastupati na ovom festivalu.

Predsjednik KUD-a “Kolovit”, Mirko Borjanović, istakao je da će sutra, u okviru festivala u 18 časova biti održan defile učesnika, a u 19 časova i 30 minuta koncert gostujućih ansambala iz Srbije, FBiH I Republike Srspke, dok je za ponedeljak, 16.septembra planirana tradicionalna radionica za djecu predškolskog uzrasta.

17.Međunarodni festival folklora održava se u okviru manifestacije “Gradiška jesen 2019”.

Share With: