Sutra u Romanovcima manifestacija”Ideš li rode”

Tradicionalna kulturna manifestacija „Ideš li rode“ povodom obilježavanja dana vjenčanja Milke i Petra Kočića biće održana sutra, 14.septembra kod stare crkve u Romanovcima.

U staroj crkvi Svetog Nikolaja u Romanovcima, gdje su se tajno vjenčali Milka i Petar Kočić 18. septembra 1904. godine u 9 časova biće služeni Sveta liturgija i parastos, nakon čega će biti proglašeni najbolji radovi učenika osnovnih škola koji su pristigli na literarni konkurs.

 Predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije, direktor O.Š.“Petar Kočić“ Nova Topola, Radivoje Popović, gostujući u emisiji“Kulturni kolaž“Radio Gradiške rekao je da se manifestacija organizuje po 15-ti put i dodao su do 2005.godine Romanovci bili domaćini manifestaciji na kojoj su dodjeljivane nagrade ”Kočićevo pero”, piscima i pjesnicima koji su nastavljali Kočićevu tradiciju slobodne misli.

“Od 2005.godine ova manifestacija dobija novi izgled i novo ime”Ideš li rode” i novu nagradu”Kočićeva tkanica”, istakao je Popović.

Predsjednica žirija, profesor srpskog jezika i književnosti Bojana Đuričić istakla je da su učenici ove godine pisali na slobodnu temu, u stihu i prozi ali da je bilo i radova  na temu lika i djela Petra Kočića.” Meni je izuzetno drago da je u tim radovima bilo ozbiljnijeg osvrta na našu istoriju”, istakla je Đuričić i dodala da su se na literarni konkurs raspisan u aprilu ove godine, prijavili učenici iz O.Š.”Sveti Sava” iz Dubrava, O.Š.”Vuk Stefanović Karadžić iz Turjaka, O.Š.”Danilo Borković” i “Vasa Čubrilović” iz Gradiške, O.Š.”Petar Kočić” iz Nove Topole i učenici O.Š.”Petar Kočić” iz Prijedora.

Đuričić je naglasila da je danas pisana riječ  negdje niže na ljestvici vrijednosti i da je dobro da učenici pišu i da ukažu drugim učenicima da je važno njegovati pisanu riječ.

Manifestacija”Ideš li rode” održava se u okviru programa “Gradiške jeseni 2019”,a osim Grada Grdaiška u organizaciji učestvuju Mašićko-romanovačka crkvena opština, MZ Romanovci i O.Š.”Petar Kočić” Nova Topola.

Share With: