Top lista

Top lista za 12.06.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Održano predavanje o Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom

Povodom obilježavanje Nedjelje borbe protiv glaukoma, Gradska organizacija slijepih Gradiška organizovala je večaras predavanje o Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom, koje je održala diplomirani pravnik Dajana Vujanović.

Vujanovićeva je navela da Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom, koju su Ujedinjene nacije usvojile 2006., a u BiH ratifikovala 2010. godine, garantuje osaobama sa invaliditetom prava na život, obrazovanje, rad, sport, kulturu.

Ona je istakla da najizraženije probleme slijepih osoba u Gradišci, ali i cijeloj Republici Srpskoj i BiH, predstavljaju arhitektonske barijere i loše poznavanje načina komunikacije službenika javnih institucija sa ovim kategorijama stanovništva, te neusklađenost pojedinih zakonskih riješenja sa pomenutom Konvencijom.

Nakon predavanja o Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom, u prostorijama Gradske organizacije slijepih u Gradišci prikazan je i kratki dokumentarni film „Jedan dan slijepe osobe“.

U okviri obilježavanja Nedelja borbe protiv glaukoma juče održano i predavanje o ovoj bolesti, a sve navedene aktivnosti realizovane su u okviru projekta koje je finanisralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

M.Malešević

Share With: