Održano opštinsko takmičenje iz “Prve pomoći”

U prostorijama Crvenog krsta Gradiška i Osnovne škole „Vasa Čubrilović“ Gradiška danas je održano takmičenje iz oblasti „Prve pomoći“ u kategoriji podmlatka za učenike osnovnih i u kategoriji omladine za ekipe učenika srednjih škola i Kluba mladih Crvenog krsta.

Na takmičenju koje je organizovao Crveni krst Gradiška učestvovalo je deset ekipa, a najbolje znanje iz zbrinjavanja povrijeđenog, prepoznavanju povreda i brzog pružanja pomoći pokazale su ekipa Osnovne škole “Vasa Čubrilović” Gradiška, u kategoriji podmlatka, a u kategoriji omladine ekipa Kluba mladih Crvenog krsta Gradiška, koja će 11. maja učestvovati na Regionalnom takmičenju iz prve pomoći u Kotor Varošu.

Takmičar Kluba mladih Crvenog krsta, Ivana Mirajnić rekla je da  već četiri godine učestvuje na takmičenju iz oblasti “Prve pomoći” i dodala da svake godine ima novo iskustvo. ”Ovakva takmičenja su nam značajna prije svega da znamo pravilno reagovati u kriznim situacijama, pomoći drugima i sebi”, istakla je Mirjanić.

Sudijsku ekipu sačinjavali su doktori i medicinske sestre Doma zdravlja i Bolnice Gradiška. Doktor Marijan Janković, rekao je da su djeca tokom obuke pokazala veliku zainteresovanost za ovo takmičenje.

”Sa svom djecom smo prošli obuku, obišli smo sve škole i djeca su pokazala veliku zainteresovanost za ovo takmičenje, što me veoma raduje”, istakao je Marjanović.

Sekretar gradiškog Crvenog krsta, Borko Dević, rekao je da je cilj takmičenja da se kod djece podstakne humanost u smislu pomoći unesrećenima.

“Svjedoci smo, a i poznato nam je da se dešavaju razne nesreće, požari, poplave i zemljotresi gdje dolazi do povređivanja većeg broja ljudi. U takvim situacijama veoma je važno da naše ekipe budu osposobljene za pružanje prve pomoći”, istakao je Dević.

Pobjedničke ekipe ostvarile su pravo učešća na Regionalnom takmičenju, 11.maja u Kotor Varošu.

 

Share With: