Startovao sistem protivgradne zaštite

Sa početkom protivgradne sezone u Republici Srpskoj 15. aprila startovao je sistem protivgradne zaštite koji obuhvata preko million hektara površine branjenog prostora raspoređenog na 26 lokalnih uprava i sa 218 protivgradnih stanica odnosno strijelaca.

Direktor Protivgradne preventive Republike Srpske Tihomir Dejanović rekao je da je paralelno sa tim sistemom pušten u funkciju i dio automatskog sistema u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske, dok će preostali dio biti u funkciji izgradnjom komunikacionog stuba na Kozari.

Dejanović je istakao da će sistem protivgradne preventive ove godine raditi u većem kapacitetu u odnosu na prošlu godinu, sa većim brojem protivgradnih stanica i protivgradnih raketa na branjenom području.

“Za ovu sezonu nabavljeno je 1800 raketa, a u toku sezone biće nabavljeno još 700 protivgradnih raketa”, naveo je Dejanović.

On je podsjetio da je ove godine Trebinje uvršteno u sistem protivgradne odbrane, a plan je da do kraja godine kompletno područje Hercegovine u Republici Srpskoj bude pokriveno protivgradnom zaštitom i da u sjeveroozapadnom dijelu puste u upotrebu 150 automatskih stanica.

Dejanović je rekao da je u funkciji i 35 prizemnih protivgradnih generatora koji su postavljeni na području Gradiške, Kozarske Dubice, Laktaša i Srpca.

Novina u ovoj godini, prema njgeovim riječima, je nabavka vazduhoplova za potrebe protivgradne zaštite, koji će biti u funkciji od naredne godine.

Dejanović je naveo da je prošla godina bila ekstremna i da se i ove godine može očekivati jako nestabilna atmosfera i veliki broj dana sa nevremenom.

On je istakao da su najnestabilniji mjeseci maj i jun.

Sezona odbrane od grada trajaće do 15. oktobra.

Share With: