Održano druženje dobrovoljnih davalaca krvi

Gradska organizacija Crvenog krsta Gradiška u saradnji sa Transfuzijom Bolnice Gradiška organizovali su danas druženje dobrovoljnih davalaca krvi, koja se organizuje povodom Svjetskog dana Crvenog krsta 14.juna.

Predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Gradiška Mirko Malešević koji je ujedno i rekorder  u Republici Srpskoj po broju davanja krvi sa brojem od 176 davanja, istakao je da je ovo tradicionalno druženje koje se organizuje svake godine  povodom Svjetskog dana Crvenog krsta. Malešević je naveo da je zadovoljstvo kad možemo nekome pomoći te je izrazio žaljenje zbog nemogućnosti da više daje krv zbog godina starosti.

Predsjednica Skupštine gradske ogranizacije crvenog krsta Gradiška Renata Obradović Popović rekla je da  je zadovoljstvo družiti se sa dobrovoljnim davaocima krvi i pozvala je sve sugrađane koji su u mogućnosti da daju krv jer na taj način potencijalno spašavaju nečiji život.

Načelnica Transfuzije u Bolnici Gradiška Marija Cvjetković istakla je da postoji  potreba za krvlju, i da se u Transufuziji zalažu da pribave potrebne količine krvi jer u ljetnom periodu imaju  problema zbog nedostatka ove dragocjene tečnosti.

„Posebno su bitne akcije dobrovoljnog davanja krvi kod mladih ljudi, posebno srednjoškolaca jer time stvaramo podlogu za buduće dobrovoljne davaoce krvi“, dodala je Cvjetković.

Sekretar Crvenog krsta Gradiška Borko Dević istakao je da je ovo druženje  prilika da se zahvali svim dobrovoljnim davaocima krvi i da se animiraju mladi ljudi da postanu davaoci krvi kako bi na taj način pomogli onim kojima je to neophodno.

„Prema evidenciji Transfuzije imamo  registrovanih 3999 dobrovoljnih davalaca  krvi a prema analizi od prethodne tri godine po broju datih doza krvi zabilježen je trend rasta, koji je ipak nedovoljan da bi se obezbjedile potrebne količine.“ istakao je Dević

Druženje je organizovano u Donjim Podgradcima, gdje su uručene zahvlanice Bošku Švraki i Šemsi Brkiću davaocima koji su darivali krv preko 100 puta.

Share With: