Održana tradicionalna manifestacija kod spomenika „Ranjena ptica“ u Gornjim Podgradcima

SUBNOR Gradiška organizovao je danas kod spomenika „Ranjena ptica“ u Gornjim Podgradcima tradicionalnu kulturnu manifestaciju u znak sjećanja na stradanje djece Kozare u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik SUBNOR-a Gradiška, Nikola Kragulj, rekao je da se tradicionalno u junu sastaju kod spomenika kako bi obilježili početak ofanzive na Kozari 1942. godine.

„Ove godine se navršava 77 godina kad je ovo područje Kozare sa 219 naselja zadesila najveća tragedija u istoriji naroda“, naveo je Kragulj i naglasio da je sa područja Kozare u logoru Jasenovac i drugim logorima pobijeno 11 194 djece, od kojih je sa područja Gradiške u logorima pobijeno više od 5 800 djece do 14 godina starosti.

Kragulj je istakao da je to do sada nezabilježena tragedija, da prošlost ne smijemo zaboraviti i da kod mladih generacija trebamo razvijati svijest o tome koliko je naše područje stradalo u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednica Udruženja saveza logoraša Republike Srpske, Dobrila Kukolj, jedan od preživjelih logoraša, navela je da redovno dolaze na ovu manifestaciju.

Ona je takođe naglasila da prošlost ne trebamo zaboraviti i podsjetila da su uputili inicijativu da se na Kozari napravi centralni spomenik djeci Kozare koja su stradala u Drugom svjetskom ratu.

Osim predstavnika SUBNOR-a i Udruženja saveza logoraša vijence su na spomenik položili predstavnici Udruženja antifašista iz Rijeke koji već drugu godinu zaredom prisustvuju ovom događaju.

U kulturnom programu su učestvovali učenici Osnovne škole „Mladen Stojanović“ Gornji Podgradci, gradiški književnici Nebojša Ivaštanin i Željko Galonja, a o istoriji stradanja djece potkozarskog kraja govorio je istoričar Zavičajnog muzeja Gradiška, Bojan Vujčić.

Spomenik „Ranjena ptica“ u zaseoku Jokino brdo u Gornjim Podgradcima izgrađen je 1983. godine i djelo je slovenačkog skulptora Tone Svetine. Ovaj spomenik je dio jugoslovenskog projekta „Arena traži vaše najmilije“ u okviru kojeg je snimljen film „Tri jablana“ i napisano nekoliko monodrama među kojima je „Joka, kći kozaračka“ Marina Zurla, roman „Vučići“ i druge.

Share With: