Održana manifestacija”Ideš li rode”

Tradicionalna kulturna manifestacija “Ideš li rode”, koju povodom obilježavanja dana vjenčanja Milke i Petra Kočića organizujzuje Osnovna škola „Petar Kočić“ iz Nove Topole,  održana je danas kod stare crkve u Romanovcima.

U staroj crkvi Svetog Nikolaja u Romanovcima, gdje su se 18. septembra 1904. godine tajno vjenčali Milka i Petar Kočić, služena je Sveta liturgija, nakon čega su proglašeni najbolji radovi učenika osnovnih škola koji su pristigli na literarni konkurs.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, direktor Osnovne škole “Petar Kočić“ Radivoje Popović rekao je da se manifestacija održava od 2005. godine, po petanesti  put i dio je programa manifestacije „Gradiška jesen 2019“.

On je istakao da je cilj manifestacija očuvanje sjećanja na lik i djelo Petra Kočića, te da je ona veoma značajna za Gradišku i Republiku Srpsku jer doprinosi očuvanju srpskog nacionalnog identiteta na ovim prostorima.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Gradiška Davor Glišić istakao je da ova manifestacija čuva od zaborava srpsku tradiciju i kulturu, naglasivši da je to veoma važno u današnjem vremenu kada nam se nameću lažne vrijednosti koje nas udaljavaju od istinskih  tradicionalnih vrijednosti srpskog naroda.

Predsjednica žirija, profesor srpskog jezika i književnosti Bojana Đuričić istakla je da je uvijek teško izabrati samo tri najbolja rada.

„Žiri uvijek želi da nagradi sve učesnike jer je hrabrost kada djeca ulazte u svijet pisane riječi i umjetnosti, posebno u ovom vremenu kada su umjetnosti pisanje manje vrijednovani u društvu“, rekla je Đuričićeva.

 

Prvo mjesto na konkursu osvojila je učenica Osnovne škole „Danilo Borković“ Irina Bailović, koja je istakla da  joj je to prva nagrada na literarnim konkursima i da je zbog toga veoma zadovoljna.

Ona je rekla da inspiraciju za pisanje pronalazi u djelima Petra Kočića, te da se iz tog razloga i prijavila na literarni konkurs za koji je pisala o mukama koje kroz istoriju prolazi srpski narod.

 

Drugo mjesto osvojila je Maja Zekanović iz Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Prijedora, a treće Danilo Šuvira iz Osnovne škole „Vasa Čubrilović“ Gradiška.

Na na literarnom konkursu „Ideš li rode“ učestvovali su i učenici osnovnih škola „Sveti Sava“ Dubrave, „Vuk Stefanović Karadžić“ Turjak i „Petar Kočić“ Nova Topola.

 

Share With: