Održana manifestacija „Pruži mi ruku“

U Kulturnom centru u Gradišci večeras je održana manifestacija „Pruži mi ruku“, povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba sa autizmom – 2. aprila.

Manifestaciju su organizovali Udruženje roditelja djece sa autizmom „Duga“ iz Gradiške i Kulturni centar, pod pokroviteljstvom grada.
Predsjednik Udruženja „Duga“ Saša Kasagić rekao je da treću godinu zaredom obilježavaju Svjetski dan osoba sa autizmom s ciljem da ukažu društvu na probleme ovih osoba, ali i drugih sa poteškoćama u razvoju.

Kasagić je istakao da je Udruženje „Druga“, od svog osnivanja 2016. godine, napravilo veliki korak u podršci osobama sa autizmom i poteškoćama u razvoju, dodajući da je Udruženje osnovano s ciljem da pruži podršku djeci sa autizmom, njihovim roditeljima i porodici.

On je rekao da Udruženje „Duga“ trenutno pruža besplatne tretmane defektologa, logopeda i psihologa za desetoro djeca sa autizmom, ali i za još oko 25 djece sa drugim poteškoćama u razvoju.

Načelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je lokalna uprava po osnivanju Udruženja „Duga“ prepoznala važnost njihovog postojanja i 2017. godine iz budžeta izdvojila 5.000 KM za njihov rad.

„2018. godine taj iznos je povećan na 10.000 KM, a skupština opštine Gradiška je proglasila Udruženje `Duga` za udruženje od posebnog javnog interesa za opštinu“, dodao je Adžić.

On je istakao da će lokalna uprava putem svih svojih ustanova i institucija pomagati roditeljima djece sa autizmom, koji su se organizovali i angažovali defektologa, logopeda i psihologa.

„Mi im se divimo na organizaciji i uvijek ćemo stati iza svih njihovih aktivnosti i rada na podršci i socijalizaciji djece sa autizmom i poteškoćama u razvoju“, dodao je Adžić.

U programu manifestacije „Pruži mi ruku“ učestvala su djeca iz Udruženja „Duga“, te članovi Servis centra „Dajte nam šansu“ iz Banjaluke i plesnog studija „Dens step“ iz Gradiške.

Share With: