Održana druga redovna sjednica RVI i sedmi ribolovni Kup RVI Republike Srpske

Druga redovna sjednica Predsjedništva ratnih vojnih invalida Republike Srpske održana je danas u Sali za sastanke u zgradi Gradske uprave Grada Gradiška.

Na dnevnom redu bila je realizacija programa ekonomske politike, stambeno zbrinjavanje, obilježavanje krsne slave Saveza, učešće na Ribolovnom kupu u Srbobranu u Vojvodini i incijativa za povećanje lične invalidnine

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske, Dragan Vrhovac, rekao je da je Savez pokrenuo incijativu o povećanje procenta lične invalidnine te da je prvi korak ka tome sastanak u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, koji je zakazan za ponedeljak, 24.juna.

„Na sastanku ćemo vidjeti stav našeg resornog ministarstva i da li nas podržavaju   u ovoj incijativi a potom ćemo zatražiti sastanak kod predsjednika Vlade gdje ćemo iznijeti argumente i  naša očekivanja. Ponudićemo i ostale organizacije koje zastupaju boračke kategorije da se pridruže ovom sastanku“ rekao je Vrhovac.

Vrhovac je dodao da je zadnje  redovno povećanje invalidnina bilo 2008. godine.

 

Načelnik odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Grada Gradiška, Radomir Pjanić, rekao je da upravo to što je Republička organizacija ratnih vojnih invalida Republike Srpske odabrala Gradišku za domaćina, Drugog sastanka Predsjedništva  RVI ,je samo potvrda da cijene sve ono što se u Gradišci radi za ovu kategoriju i ne samo za njih nego i sve boračke kategorije.

Pjanić je istakao da Grad Gradiška svake godine podiže iznos sredstava za namjene pomoći stambenog zbrinjavanja i jednokratne pomoći ovoj kategoriji.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Gradiška, Nikica Vezmar rekao je da imaju odličnu saradnju sa Gradskom upravom grada Gradiška.

„ Ove godine nam je povećan budžet za 2000 KM,i on sada iznosi 12 000KM. Kada je u pitanju zapošljavanje invalida ostvarili smo dugogodišnju incijativu. Dobili smo parking kod Carinskog terminala gdje smo zaposlili jednog invalida. Zapošljavanje invalida više nije moguće. Mi insistiramo na zapošljavanju njihove djece kako bi im sutra mogla pomoći, jer oni sami su sve stariji i sve lošijeg zdravlja i nisu sposobni za rad. Kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje u Gradu Gradiška  invalidi od prve do četvrte kategorije su zbrinuti. Nova Uredba za stambeno zbrinjavanje je jako rigorozna te smo u dogovoru sa Boračkom organizacijom grada Gradiška dogovorili da svako udruženje napravi svoj prijedlog za stambeno zbrinjavanje i dostavimo svojim republičkim udruženjima i u tome budemo udruženi kao što smo bili u ratu.

Danas je održan i Sedmi ribolovni Kup ratnih vojnih invalida Republike Srpske na obali rijeke Save u Gradišci.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske, Dragan Vrhovac rekao je da je učestvovalo 11 ekipa iz deset gradova Republike Srpske i ekipa iz Srbobrana iz Vojvodine. Gradišku su predstavljale dvije ekipe sa 6 takmičara.

Prvo mjesto u ekipnoj konkurenciji osvojila je druga ekipa Udruženja RVI Laktaši. Drugo i treće mjesto zauzela je druga  i prva ekipa Udruženja RVI  Gradiška.

Share With: