Obilježen Dan nestalih boraca i civila

Povodom obilježavanja 15. septembra, Dana poginulih i nestalih boraca i civila Odbrambeno-otadžbinskog rata, u Gradišci je danas služen parastos i položeni su vijenci na Centralno spomen obilježje.

Predsjednik  Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Dragica Matković rekla je da je 15. septembar izabran za obilježavanje dana nestalih  zbog toga što je na taj dan 1995.godine,  nestalo oko 10. 000 boraca i civila.

Matkovićeva je istakla da je na nivou Republike Srpske 1.652 nestalih lica koja još uvijek nisu pronađena dok se sa područja Gradiške još 12 boraca vode kao nestali.

Matkovićeva je navela da je mnogo urađeno kako bi se pomoglo porodicama da žive bolje, ali još uvijek treba raditi na rješavanju zapošljavanja djece poginulih i nestalih boraca i njihovom stambenom zbrinjavanju.

Gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžić rekao je da je naša obaveza da se sjećamo onih koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske.

“Ne samo da im odamo počast, nego da čuvamo ono za šta su oni položili svoje živote i da zajedno gradimo i razvijamo Republiku Srpsku”, naglasio je Adžić.

Vijence na Centralno spomen obilježje u Gradskom parku položili su predstavnici Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, predstavnici Gradske Boračke organizacije,  predstavnici Grada Gradiška i Udruženja ratnih vojnih invalida Gradiška.

S.Vidović

Share With: