Obilježen Dan mjesnih zajednica opštine Gradiška

U Domu kulture „Lepa Radić“ u Gornjim Podgradcima danas je obilježen Dan mjesnih zajednica opštine Gradiška kojem su prisutvovali predsjednici 56 mjesnih zajednica i predstavici lokalne uprave.
Dan mjesnih zajednica obilježen je u okviru UNDP-ovog projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“.

U okviru ovog projekta u mjesnim zajednicama Gornji Podgradci, Orahova, Čatrnja, Kočićevo, Kozinci i Dubrave realizovani su brojni projekti, kao što je uređenje prostorija društvenih domova i nabavka tehničke opreme za rad Savjeta mjesnih zajednica.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da je vrijednost realizovanih projekata oko 320.000, od čega je učešće UNDP-a 260.000 KM, a opštine Gradiška 60.000 KM.

„U toku je i rekonstrukcija škole u Mašićima, vrijednost radova je 33.000 KM, a opština Gradiška i UNDP u finasiranju učestvuju sa po pedeset odsto vrijednosti projekta“, dodao je Adžić i naglasio da lokalna uprava želi da nastavi saradnju sa UNDP-om.

On je naveo da je Dan mjesnih zajednica opštine Gradiška prvi put obilježen, te da je cilj ove manifestacije da se izvrši pregled onoga što je urađeno u mjesnim zajednicama koje su učestvovale u projektu i da se aktiviraju i drugi Savjeti mjesnih zajednica, da iskazuju potrebe svojih građana i to predoče lokalnoj upravi.

„Opština Gradiška treba da napravi listu prioriteta i da na području svih 56 mjesnih zajednica rješava probleme građana, a utvrđena je i praksa da načelnici opštinskih odjeljenja obilaze mjesne zajednice i sagledavaju sve potrebe“, naveo je Adžić. On je rekao da je i sam u jednom periodu bio predsjednik mjesne zajednice i da zna koliko je to težak posao kada nema podrške opštinskih vlasti, te da je cilj da se ta saradnju podigne na što viši nivo.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Gornji Podgradci Zvjezdan Panić rekao je da su u okviru navedenog projekta uredili Dom kulture, uz podršku UNDP-a, opštine Gradiška i drugih donatora, i tako stvorili uslove za rad Svjeta mjesne zajednice, kulturno-umjetničkog društva i lovačkog udruženja, te za održavanje raznih manifestacija. Panić je istako da je bilo dosta administrativnog posla prilikom prijave za ovaj projekat, na šta većina mjesnih zajednica nisu bile spremene, ali da se sav trud isplatio.

Predsjednica Savjeta mjesne zajednice Seferovci Branka Škrbić izrazila je nadu da će i ova mjesna zajednica u narednom periodu biti učesnik UNDP-ovog projekta, navodeći da je opština Gradiška dosta radila na uređenju infrastukture u ovom mjestu, ali da ostaje još dosta toga da se uradi, a prioritet je čišćenje majdana, te izgradnja vodovoda i stadiona za mjesni fudbalski klub.

Tokom obilježavanje Dana mjesnih zajednica opštine Gradiška prikazan je promotivni film o realizaciji projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica“ na području opštine Gradiška i razgovarano o potrebama građana.

Skupu se obratila i predstvnica UNDP-a Dijana Šilić, kojoj je načelnik opštine Zoran Adžić uručio Zahvalnicu za uspješno relizovan projekat.

Share With: