Неопходне падавине за засијане културе

За неопходну влажност земљишта и ницање засијаних култура у Републици Српској потребне су обилније и чешће падавине, наведено је у агрометеоролошком извјештају.

Агрометеоролози истичу да је стање влаге у земљишту за сада дјелимично повољно, што ће олакшати обраду и припрему парцела за јесењу сјетву.

Према прогонози метеоролога, наредна два дана предвиђена је киша, а и за викенд се очекује претежно до потпуно облачно са кишом, праћеном појачаним вјетром, која ће бити израженија на југозападу Српске и у Херцеговини.

– Да би се сјетва одвијала у оптималним условима и да би било довољно влаге за клијање и ницање посијаних култура, у наредном периоду су потребне обилније и чешће падавине – наводи се у билтену агрометеорлога.

Топло вријеме утицало је на пораст броја пољских глодара, те је прегледом усјева и вишегодишњих засада уочена активност пољског миша и пољске волухарице.

– Велике штете у јесењем дијелу године могу настати и у воћњацима, нарочито младим засадима и расадницима, гдје оштећења од глодара доводе и до сушења стабала – напомињу агрометеоролози.

РТРС

Share With: