Четворки потврђено 11 и по година затвора за шверц дрогом

Миладин Видачковић из Градишке и још троје оптужених у предмету Мерлин 2 правоснажно су осуђени на укупно 11 и по година затвора због трговине наркотицима.

Пресуду је изрекао Врховни суд Републике Српске након што су одбијене жалбе оптужених те је тако потврђена првостепена пресуда оптуженима за за трговину наркотицима и омогућавање уживања дроге.

Миладин је осуђен на пет и по година затвора због трговине дрогом и омогућавање уживања дроге. Његова супруга Слађана Видачковић за трговину дрогом осуђена је на три године затвора, а Памела Дукић на годину и осам мјесеци затвора, те Расим Хајдер на годину и четири мјесеца.

Истовремено Врховни суд је укинуо ослобађајући дио пресуде Слађани Видачковић за спречавање службеног лица у вршењу службене радње.

Она је првостепеном пресудом била ослобођена оптужби да је приликом приликом спровођења покушала да побјегне, у чему је спријечена, а том приликом је наводно откинула нокат полицајки која је због тога хируршки збринута. У том дијелу пресуде, суд је уважио жалбу тужилаштва и предмет вратио на ново суђење Окружном суду у Бањалуци.

– Жалбе бранилаца оптужених одбијене су као неосноване и потврђена је првостепена пресуда. Дјелимично је уважена жалба тужилаштва у ослобађајућем дијелу и ту еј пресуда укинута и предмет враћен истом суду на поновно суђење-рекла је секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић.

Према оптужници четворка је од друге половине 2016. године до 14. новембра 2019. године у Градишци продавала марихуану. Наводи се да је Миладин набављао и продавао дрогу по цијенама од 10, 30, 40, 50 и до 100 КМ. Како стоји у оптужници његова супруга Слађана наркотике је продавала када он није био кући и то по цијенама од 20, 50 и 40 марака. Дукићева и Хајдер су куповали наркотике од Миладина, а затим их продавали и у појединим случајевима нудили другима на уживање.

Четворка је раније била осуђена на укупно 13 година и пет мјесеци затвора, а ту пресуду је укинуо Врховни суд Републике Српске и предмет вратио на ново суђење. У поновљеном суђењу Миладин и Слађана су добили исте казне, док су Дукићки и Хајдеру умањене казне за десет, односно 13 мјесеци затвора, што је сада и потврђено.

Акција Мерлин 2 спроведена је у новембру 2019. године. Тада је ухапшено укупно осам осумњичених, а међу њима и један полицајац ПУ Бањалука, али се на оптужници нашло само четворо оптужених.

Миладин Видачковић има богат досије и више пута је хапшен због насилничких кривичних дјела. Тако је 2013. године ухапшен након што је у Градишци на силу угурао једног младића у аутомобил, а потом га тукао и возао по граду. Његов син је у мају 2015. осуђен на осам година затвора због убиства Дамјана Црномарковића (20), те разбојништва на бензинској пумпи.

РТРС

Share With: