MOJ GRAD: Ulica Vladete Radića

U današnjoj rubrici „Moj grad“ govorili smo o Ulici Vladete Radića u Gradišci.

Ulica Vladete Radića nalazi se u naselju Stočna pijaca u Gradišci i nastavlja dalje prema Brestovčini. Riječ je o uređenom naselju kuća. Postoji više načina da dođemo do ulice Vladete Radića. Kada krenemo Banjalučkom cestom, nakon prve benzinske pumpe skrenemo lijevo u ulicu Svetozara Markovića. Iz te ulice, pored prodavnice alata „Centrum“ skrenemo desno u ulicu Jovana Cvijića koja dalje vodi prema nekoliko bočnih ulica u tom naselju. Četvrta po redu ulica bočno u tom dijelu naselja nosi ime Vladete Radića. Iz te ulice može se doći u ulicu Borislava Stankovića koja izlazi na Put Srpske vojske prema Brestovčini i dalje prema Banjaluci.

Vladeta Radić, sin Milošev, rođen je 1914. godine u Gašnici.

Bio je borac 1941. godine, aktivista na pripremama ustanka. Poginuo je kao komesar bataljona 1942. godine u ofanzivi na Kozaru.

Vladeta Radić je bio rođeni stric narodnog heroja Lepe Radić iz Gašnice. Lepa se još kao učenica, čitajući naprednu literature počela formirati pod snažnim uticajem strica Vladete Radića, koji je, kao učenik gimnazije prvo u Bosanskoj Gradišci, a zatim u Banjaluci bio uključen u napredni radnički pokret. Neposredno poslije aprilskih događaja 1941. godine od Vladete je saznala i za pripreme ustanka. Pomagala mu je u skrivanju prikupljenog oružja. Tih julskih dana 1941. u ustanak je ispratila četvoro članova porodice: oca Svetu, stričeve Voju i Vladetu te strinu Jovanku, jednu od prvih partizanki na Kozari.

U vrijeme prve ofanzive na ustanike Kozare u novembru 1941. godine, ustaše su uhapsile Lepu i sve preostale članove porodice Radić. Međutim, uz pomoć ilegalnih partizanskih saradnika, poslije 20 dana maltretiranja u ustaškom zatvoru u Gradišci, pušteni su. Po izlasku iz zatvora, 23. decembra 1941. godine, zajedno sa sestrom Darom, Lepa je postala borac 7. partizanske čete 2. Krajiškog odreda i tada se nastavljaju njene brojne aktivnosti.

Imala je svega 17 godina kad su je neprijatelji objesili. Lepa Radić je bila najmlađi narodni heroj iz Potkozarja. Porodica Radić jedna je od brojnih srpskih porodica u Potkozarju koje su kompletno bile uključene u Narodnooslobodilačku borbu tokom Drugog svjetskog rata.

Share With: