Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 8.4.2023.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине
Moj grad: ulica Radovana Vulina

U današnjoj rubrici „Moj grad“ predstavili smo još jednu ulicu u gradu Gradiška, ovog puta ulicu koja nosi ime Radovana Vulina.

Ulica Radovana Vulina se nalazi u naselju Obradovac, u dijelu od magistralnog puta Gradiška-Kozarska Dubica prema rijeci Savi, a riječ je o stambenom bloku kuća. U ovu ulicu se može doći kada na raskršću Obradovac, krećući se Partizanskom ulicom iz grada skrenemo desno prema Savi, a zatim skrenemo u treću ulicu lijevo i stigli smo u ulicu Radovana Vulina. Ona je paralelna sa ulicama Braće Grim, Đurđevdanskom, a na drugoj strani paralelno se protežu ulice Jasenovačka, Paje Jovanovića i Moravska. Ime Radovana Vulina ranije je nosila sada Nemanjina ulica u naselju Senjak.

Radovan Vulin, sin Stojanov, rođen je 1921. godine u Seferovcima. Bio je borac 1941. godine i jedan od glavnih organizatora ustanka u Lijevču polju, aktivista Mjesnog komiteta KPJ u Banjaluci. Otkriven i uhapšen ispio je otrov u toku svirepih mučenja u banjalučkom ustaškom zatvoru, oktobra 1941. godine.

O Radovanu Vulinu su pisali mnogi, među kojima i istaknuti pedagoški i kulturni radnik Cvjetko Bulović.

U svom kratkom životu, Radovan Vulin stekao je zvanje učitelja, pisao je pjesme i pripovjetke, bunio se protiv nepravdi, a kad su nastupila teška i surova ratna vremena, postao je i pobunjenik.

Prve dvije godine osnovne škole, u želji da nauči njemački jezik, pohađa u Novoj Topoli kod časnih sestara, a zatim u selu Mrčajevcima nastavlja i s odličnim uspjehom završava osnovnu školu, te ga kao odličnog đaka, roditelji upisuju 1932. godine u Nižu realnu gimnaziju u Gradišci. Isticao se svojom intelektulanošću. Gimnaziju je završio 1936. godine, te sa još nekoliko drugova upisuje Učiteljsku školu u Banjaluci, gdje postaje član literarno-pedagoškog Udruženja Petar Kočić i tu dolazi do izražaja njegov literarno-stvaralački talenat. Književni radovi su mu objavljivani u više književnih časopisa, a u tadašnjim banjalučkim književnim krugovima postaje sve poznatiji.

U kratkom životu Radovan Vulin je napisao, koliko se zna, sedam pripovjedaka i veći broj pjesama, ali je vrlo malo toga sačuvano. Njegova sestra Branka uspjela je sakupiti samo mali dio njegove književne zaostavštine. Njegova poezija je protkana snažnim osjećanjima, kako socijalnim tako i ljubavnim.

Školski raspust Radovan Vulin je provodio u selu čitajući, pišući poeziju i organizujući, s ostalim srednjošklolcima po selima Lijevča različite oblike kulturno-zabavnog života.

U januaru 1941. godine,  Radovan Vulin odlazi na dužnost učitelja u selo Pištaline, kod Cazina. Odmah po uspostavljanju vlasti tzv. Nezavisne Države Hrvatske, on se vraća u svoj rodni kraj. Ubrzo, povratkom u svoje selo, počinje s aktivnostima na organizovanju otpora protiv ustaško-fašističke vlasti. S jednim brojem poznanika i istomišljenika, na području Lijevča polja, Gradiške i Banjaluke, vrši pripreme za suprostavljanje ustaškim zločincima.

Za namjere ovih, pretežno mladih ljudi, ustaše su saznale preko svojih doušnika. One su ga uhvatile u Banjaluci 27. oktobra 1941. godine, kada je bio na zadacima priprema i organizovanja ustanka na području Lijevča i Potkozarja. Odveden je u ustaški zatvor u Banjaluci gdje su ga podvrgli najsurovijim metodama mučenja kao bi ga prinudili da oda ostale učesnike u pripremama. Popio je smrtonosni otrov. Prebačen je u Banjalučku bolnicu gdje je umro krajem novembra 1941. godine. Njegova majka je uz velike mjere predostrožnosti uspjela izvući iz bolnice mrtvo tijelo sina Radovana. Sahranila ga je u banjalučkom groblju.

Share With:
Open

close button