Мој град: Милан Ђурђевић Погача

Милан Ђурђевић рођен је 14. марта 1948. године у селу Врбашка од оца Драгоје и мајке Живке. Прва четири разреда основне пколе завршио је у Врбашкој, а од четвртог до осног разреда похађао је Основну школу „Браћа Рибар“ у Градишци.

Завршио је гимназију у Градишци, а матурски испит положио је у V Београдској гимназији. Након тога, на Филозофском факултету у Београду уписао је студије археологије, на којима је дипломирао у мају 1975. године. Након тога уписује постдипломске студије, које је  завршио крајем децембра 1975. године.

Од 1975. до 1977. године запослен је у Школском центру “Енвер Шиљак” као професор латинског и њемачког језика.  Од 1977. године  након одласка Мирка Крагуља у пензију, радио је као археолог и руководилац Одјељења за музејску дјелатност – стална поставка “Путеви побједе”, при Народном универзитету у Градишци.

До свог одласка у пензију био је директор ЈУ Завичајни музеј Градишка.

Ђурђевић је највећи дио свог вијека, и након одласка у пензију посветио археолошком истраживању и теренском раду.

Међу првим истраженим локалитетима били су Главица у Цимиротима и сојеничко насеље у Доњој Долини, а од 1984. до 1989. године руководио је пројектом „Бронзано доба сјеверозаопадне Босне“,истражујући локалитет Барице и Дејановића хумке у Сређанима Ламинцима.

Од 1989. године учествовао је у пројекту „Бронзано доба источне Херцеговине, а уочи почетка рата у БиХ вршио је истраживања на Врбашком граду у Горњим Подградцима.

Од 2000. године истражује римско купатило у Лакташима, Кастел у Бањалуци, насеље Даорса у близини манастира Житомислић, остатке манастира Осовице, истраживање римског муниципијума у Скеланима, остатке прероманичке цркве у Шушњарима, остатке манастира Детлак, манастир Ђуршевац и рановизантијски локалитет Градина у Горњим Бакинцима. У 2003. и 2004. години истражује локалитете у селима Јабланица(Каштеле) и Милошево Брдо(Црквина), а исте године почиње и систематско истраживање једног од најзначајнијих локалитета на територије Градишке- манастир Карановац.

Добитник је признања града Градишка за изузетне заслуге у области археологије.

О његовој филантропији говорио је и његов надимак – Погача, за који је сам изјавио у шали “Добар сам ко кру, па ме зову Погача!”

Преминуо је 19. јуна 2020. године у Врбашкој у 72- ој години живота.

 Изложба под називом Милан Ђурђевић Погача биће отворена у четвртак, 17. јуна, у Завичајном музеју Градишка са почетком у 18 часова.

Изложба је посвећена лику и дјелу првог градишког археолога и дугогодишњег директора Завичајног музеја. Том приликом ће бити промовисана књига под називом Милан Ђурђевић Погача,те откривена спомен плоча са Погачиним ликом.

Аутор изложбе је историчар Бојан Вујчић.

 Д. Јанковић

Share With: