Мој град: Легат Цвјетко Буловић

Цвјетко Буловић рођен је 7. априла 1933. године. Био је истакнути педагошки и културни радник. Поред педагошко-предавачког рада имао је и значајну улогу у образовању одраслих. Радио је на развоју културних дјелатности на подручију града, а бавио је и новинарством.

Био је дописник Политике и бањалучких Крајишких новина које су тада излазиле. Објављивао је у Гласу, Свијету, Просвјетном листу, Просвјетном прегледу, Ослобођењу, а посебно је значајна његова сарадња у часопису Градишки зборник у којем је објављивао више прилога из прошлости Градишке коју је више година истраживао и проучавао.

Умро је 7. октобра 2011. године.

Књиге проф. Цвјетка Буловића налазе се у библиотеци у Градишци још од 2010. године када је, 16. децембра 2010. године, сам професор, лично поклонио прве наслове (тачније: 197 књига). Статус ЛЕГАТ Цвјетко Буловић добио је 28. фебруара . 2012. године када су његова супруга и син поклонили велики број књига (тачније 71 књигу).

Легат је допуњаван континуирано (2014. и 2018.) и данас броји (око) 300 књига (монографске и серијске публикације). Када су у питању монографске публикације, грађа је разноврсна: од необјављених прозних радова до историје, језика и књижевности (како стране, тако и домаће), социологије, филозофије, политике, спорта, ликовне умјетности, медицине, пољопривреде… и серијских публикација.

У легату Цвјетко Буловић се налази и разноврсна рукописна грађа, фотографије, разгледнице, новински чланци, разна документа, дипломе, захвалнице те остали материјал који се сврстава у некњижну грађу.

Припремио Дејан Јанковић

Share With: