Мој град: Легат Панто Стевић

Панто Стевић је рођен 1937. године у Грбавцима. Написао је неколико десетина књига поезије и прозе и стручних радова. Добитник је више награда и признања, од којих: Кочићево перо (2007), награда Станко Ракита (најбоља књига за дјецу 2008), Ђурђевдански фестивал (прва награда 1999), Повеља за књижевно дјело, и многе друге.

Уврштен  је у школску лектиру и уџбенике за основну школу у Републици Српској, те у више зборника и антологија.

Члан је Удружења књижевника Републике Српске, Босне и Херцеговине и Србије. Радио је као учитељ, наставник и професор у основним и средњим школама у Рибнику, Приједору и Бањалуци. Живи и ради у Бањој Луци.

 Панто Стевић је 2018. године, лично, Народној библиотеци у Градишци поклонио је двије стотине књига (у питању су ауторске књиге). Треба истакнути и то да је стотину књига, по жељи господина Стевића, добило статус ЛЕГАТА 17. фебруара 2018. године, а преосталих стотину је усмјерено на кориштење у дјечије и одјељење за одрасле.

Када је у питању садржај књига, можемо рећи да су у питању књиге поезије и прозе, како за одрасле, тако и за дјецу. Легат је допуњаван, како са књижном грађом, тако и са наградама, дипломама, документацијом и другим сличним садржајима који су везани за његов живот и рад.

Припремио Дејан Јанковић

Share With: