„Moj grad“ – Gradiška grad sporta

Gradiška je oduvijek bila grad sporta. To je grad koji je iznjedrio mnogo kvalitetnih i poznatih sportista, naročito fudbalera. Sport se u Gradišku nastanio osnivanjem prvih „Pobratimstava“ i „Srpskog sokola“ kao prvog Srpskog gimnastičkog društva osnovanog 1909. godine. Ovo društvo je u početku brojalo 85 članova, a prvi predsjednik je bio dr Jovan Malić. Prvi slet združenih pobratima i sokola u Gradišci je održan na Vidovdan 1911. godine kada se okupio veliki broj sportista. Mogli bismo to nazvati i prvim festivalom sporta u našem gradu.

Nedavno je u Gradišci, nakon više od jednog vijeka ponovo održan festival sporta na kome su predstavnici velikog broja sportskih udruženja predstavili rad i dostinuća svojih  klubova. Posjetioci “Festivala sporta” imali su priliku pogledati izložbu razvoja sporta u Gradišci Udruženja građana “Denarius” pod nazivom “Na krilima mladosti”. Član “Denariusa” Albin Zidar rekao je da su prikazali period od  1909. godine i osnivanja  “Sokolskog pokreta”  reko razvoja fudbalskih klubova do današnje “Kozare”.

Zidar je istakao da su došli do podataka da je prvu kožnu fudbalsku loptu u Gradišci nabavio Mustafa Mulalić 1916. godine koju je poklonio dječacima koji su do tad mogli samo gledati kako austrougarski vojnici i činovnici igraju fudbal, a koji su ih kasnije i naučili pravilima igre.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata došlo je do formiranja i prvog nezvaničnog dječijeg kluba “Berbir”, a kasnije po završetku rata Loptaški klub Vihor koji je ugašen nakon par godina ali grad nije ostao bez fudbalskog kluba. Loptaški športski klub Sava formiran je 21. juna 1924. godine i ovaj datum uzima se za osnivanje prvog zvaničnog fudbalskog kluba u Gradišci. Prema podacima iz tog vremena stoji da su postojali i klubovi Sloga i Konkordia iz Nove Topole. LŠK Sava jedno vrijeme nosila je i naziv LŠK Karađorđe, a gasi se početkom drugog svjetskog rata.

Po oslobađanju Gradiške nakon Drugog svjetskog rata, 24. aprila 1945. samo nakom mjesec dana slobode pokrenuta je incijativa o formiranju fudbalske ekipe u gradu. Ime novom klubu dala je Jovanka “Joka” Karapetrović – Kozara, što je uz opšte odobravanje svih prisutnih na organizacionoj sjednici jednoglasno usvojeno. Prvi meč Kozara je odigrala 19. avgusta 1945. protiv “Inženjerskog bataljona” i pobjedila rezultatm 4:0.

Kozara je igrala u  Drugoj ligi Jugoslavije a nakon Odbrambeno-otadžbinskog rata i formiranja Fudbalskog saveza Republike Srpske Kozara je uvrštena u Prvu ligu Republike Srpske 1995/96. godine u grupu Zapad i u prvoj sezoni osvojila je treće mjesto. Najbolji plasman zauzima u sezoni 2001/02. godine kada osvaja drugo mjesto i prelazi sa još pet ekipa Prve lige u novoformiranu Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Danas na području Gradiške djeluje 80 sportskih kolektiva sa oko 3.500 sportista.

G.Vlainić

Share With: