Top lista

Top lista za 25.09.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Moj Grad : Adeline Pauline Irbi

U današnjem izdaju rubrike “Moj grad” prisjetićemo se velike humanitarke i prosvetiteljke iz Engleske Adeline Pauline Irbi koja je u najtežim danima pružila nemjerljivu pomoć srpskom narodu a koja je umrla na današnji dan, 15. septembra 1911. godine u 80-oj godini života.

Gradiška nije zaboravili Mis Irbi, jednosmjerna ulica u centru grada koja počinje od zelene pijace, od Ulice Nikole Tesle i izlazi na Vidovdansku ulicu i zgradu Gradske uprave, nosi naziv A.P. Mis Irbi.

A ko je bila Mis Irbi?

Adeline Pauline Irbi je rođena 7.decembra 1831. godine na imanju Bojland Hol, pored mjesta Morningtorp, u grofoviji Norfok, gdje je i odrasla. Otac joj je bio kontraadmiral Frederik Pol Irbi, koji je svoju sjajnu vojnu karijeru započeo u dvanaestoj godini, a majka Frensis Rajt, kćerka bogatog bankara.

Na područje današnje BiH, Mis Irbi je stigla u vrijeme ustanka Srba protiv Turaka od 1875. do 1878. godine.
Potresena stradanjima djece izbjeglica u cijelom regionu, otišla je u Veliku Britaniju da upozna svjetsku javnost o njihovim patnjama i formirala odbor za sakupljanje priloga.

Prikupila je oko 240.000 kruna i tim novcem i o svom trošku kupovala je hranu i odjeću i otvarala  škole.
U Sarajevu je osnovala zavod (školu) za žensku djecu poznatu kao Zavod mis Irbi, a nakon bosanskog ustanka na poziv gradiščnina Vase Vidovića, zajedno sa Prisli Džonston dolazi u Slavoniju i pomaže izbjeglicama. Sa Vasom Vidovićem i Dimitrijem Jošićem  otvaraju 19 osnovnih škola u mjestima u kojima su se nalazile izbjeglice a koje su pohađala oko 1900 polaznika.

Svu svoju imovinu ostavila je Zadruzi “Srpkinja” i Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu “Prosvjeta” osnovanom 1902. godine radi širenja prosvjete i srpske nacionalne misli u BiH. Do smrti je živjela u internatu za vaspitanje ženske siročadi koji je osnovala u Sarajevu.

Adelina Paulina Irbi umrla je 15. septembra 1911. godine. Njena smrt ožaljena je ne samo u Sarajevu i širom BiH, već i u Srbiji. Zastave su spuštene na pola koplja, a crne tkanine visile su sa mnogih prozora i balkona sarajevskih Srba.

Sahranjena je, prema sopstvenoj želji, na protestantskom groblju na Koševskom brdu. Grob je kasnije izmješten na Groblje Sveti Josip u sarajevskom naselju Ciglane.
Mis Irbi je odlikovana Takovskim krstom kralja Aleksandra Obrenovića, Ordenom Svetog Save drugog reda kralja Petra Prvog i Danilovim krstom Kralja Nikole Petrovića.

Share With: