Top lista

Top lista za 25.09.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U voćnjacima u Potkozarju u toku berba jabuke

U voćnjacima u Potkozarju završena je berba kruške i jabuke sorte „gala“, u toku je berba „zlatnog delišesa“, a do kraja oktobra biće završena i berba ostalih sorti jabuka.

Poljoprivredni inženjer i vlasnih firme „Agrofruktus“ Mladen Đurđević je, gostujući u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške, rekao da voćari ove godine neće imati problem sa plasmanom, ali ni sa angažovanjen berača, s obzirom da je rod manji nego prošle godine i da se dosta ljudi koji su odalzili u inostranstvo vratilo zbog epidemije virusa korona.

Đurđević je istakao da će, zbog specifičnih vremeskih prilika i mraza u aprilu, gradiški voćari ove godine imati tek 30 odsto uroda u odnosu na prošlu godinu.On je rekao da se voćarstvom bavi 20 godina i ima 16 hetara zasada jabuke, koji je pokriven protivgradnim mrežama i navodnjavanjem, ali da i pored svih postignutih standarda u voćarstvu ovogodišnji rod neće biti zadovoljavajući. On je dodao da je prošle godine imao rod od 800, a ove očekuje najviše 200 tona jabuke. Đurđević je istakao da je kada je zasadio voćnjak zavolio ovu oblast poljoprivrede i 2004. godine upisao Poljoprivredni fakultet, te je od 2008. godine počeo da primjenjuje svoje znanje i unapređuje proizvodnju.

„2008. godine smo izgradili sistem za navodnjavanje, a 2014. godine uz pomoć podsticaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske postavili protivgradne mreže. Od tada nismo imali šteta a i rod je bio bolji. Zadnje smo postavili  sitsem za orošavanje, odnosno sistem zaštite od mraza, ali ove godine su bile veoma niske temeparature i mraz u aprilu pa sistem nije u potpunosti mogao da bude djelotvoran“, naveo je Đurđević.

Đurđević je rekao da domaći voćari traba da se prilagode tržištu Evropske unije i sade više sorte kao što su „gala“, „zlatni delišes“ i druge koje se u odnosu na „ajdared“ treženije na evropskop tržištu i imaju bolju cijenu.

Đurđević naveo da se njegova firma „Agrofruktus“ bavi otkupom i prodajom voća, da voće plasira u gotovo svim tržnim lancima u Republici Srpskoj i BiH, te izvozi u Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Makedoniju, te da uspjevaju da plasiraju sve količine voća koje otkupe od domaćih proizvođača.

Prema njegovima riječima, domaći voćari ne bi mogli da se razvijaju bez podrške Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, koja je do sada bila značajna. Đurđević je dodao da resorno Ministarstvo treba da nastavi sa podsticajima za podizanje protivgradne mreže i sadnju novi sorti jabuka i drugog voća.

Share With: