Minja Šukalo, student solo pjevanja: Muzika je mene odabrala

Mlada umjetnica Minja Šukalo iz Gradiške muzikom se bavi od djetinjstva, a trenutno je na trećoj godini solo pjevanja na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

„Muzika je mene odabrala i nikada nisam imala dilemu čime ću se baviti, jer sam već u Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Novoj Topoli bila članica hora i imala solo nastupe“, rekla je Minja gostujući u emisiji „Žene i mogućnosti“ Radio Gradiške.

Šukalo je naglasila da muzičke početke vezuje za obalu Save i Gradišku gdje je završila Osnovnu muzičku školu „Branko Smiljanić“, odsjek klavir.

Fotografija Миња Шукало.

Srednje muzičko obrazovanje nastavila je u školi Vlado Milošević u Banjaluci na teoretskom odsjeku, ali je paraleno upisala i solo pjevanje, gdje je njena profesorica Karolina Mihajlović prepoznala njen potencijal, zbog čega se i opredjelila da studira solo pjevanje.

Šukalo je istakla da je na trećoj godini jedini student solo pjevanja, dok ih ukupno na klasi, uključujući i master ima sedam.

„Za uspjeh je potrebna ljubav i kontinuiran rad“, navela je Minja Šukalo i istakla da je program  zahtjevan i da ima mnogo odricanja koje podrazumijeva i njegovanje glasa.

Ima dosta uzora, a neki od njih su joj njena profesorica Dunja Simić, poznata umjetnica Marija Kalas i druge.

Minja Šukalo je učestvovala na raznim takmičenjima, od Đurđevdanskog festivala 2007. i 2008. godine do republičkih takmičenja gdje je osvajala prve nagrade iz solo pjevanja, kamerne muzike, muzičkih oblika i harmonije, kao i međunarodnih takmičenja i svetosavskih nagrada. Sa horom „Jedinstvo“ iz Banjaluke, kao solista, bila je na brojnim turnejama i uspješnim takmičenjima.

Ova mlada umjetnica učestvuje i u različitim programima, Svetosavskim akademijama kao i programima obilježavanja Dana grada Banjluke i opštine Gradiška.

Minja Šukalo će učestvovati i u kulturno-umjetničkom programu manifestacije „Dani Gradiške u Beogradu“ koji će biti održani 11. i 12. aprila, a nakon toga ima nastupe u okviru programa „Dani Vlade Miloševića“, kao i programa „Dani studenata“ u Banjaluci.

Do sada je imala dva solistička koncerta, a u narednom periodu planira solističke koncerte u Banjaluci i rodnoj Gradišci.

Osim solo pjevanja voli etno pjevanje i duhovnu muuziku, a njena velika ljubav je i poezija, gdje takođe ima zapažene rezultate.

Share With: