Међуопштинско удружење глувих и наглувих Градишка, Србац и Прњавор за викенд организује више активности

Представници Међуопштинског удружења глувих и наглувих Градишка, Србац и Прњавор сутра, 8. јуна планирају обићи двије вишечлане породице глувих и наглувих лица у Ножичком у Српцу и двије породице у Чатрњи којима су кроз различите пројекте помогли у опремању купатила, набавци мултикултиватора за пластеничку производњу и набавку пластеника.

Секретар Удружења, Љубинка Радонић Злојутро, гостујући у програму Радио Градишке рекла је да ће обићи неколико породица којима су у протеклом периоду успјели помоћи.

„Кроз различите пројекте смо успјели добити око 20 000 КМ и помоћи нашим члановима који су рођени са потпуним губитком или високим степеном оштећења слуха и говора“, навела је Радонић Злојутро.

Она је навела да ће годишња Скупштина Међуопштинског удружења глувих и наглувих Градишка, Србац и Прњавор бити одржана у недјељу 9. јуна.

„На Скупштини се класично разматра извјештај о раду за прошлу годину, резултатима и финансијски извјештај, затим план за наредни период и приоритети. Око тридесет глувих лица из три општине кандидују људе који су у најтежој социјалној ситуацији и којима ће Удружење у наредном периоду настојати да помогне у рјешавању проблема“, навела је Радонић Злојутро.

Она је подсјетила да је прошла 2018. година била веома значајна за глува и наглува лица јер је Народна скупштина Републике Српске усвојила Закон о употреби знаковног језика који потврђује да глува лица имају право на преводиоца знаковног језика у јавним институцијама у којима остварују своја права.

„Закон је промовисао и обуке за познавање знаковног језика како би свака јавна институција у будућности имала лице обучено за комуникацију знаковним језиком“, рекла је Радонић Злојутро и додала да су глува и наглува лица прошле године први пут остварила и право на личну инвалиднину.

Она је нагласила да је захваљујући активностима Удружења Градишка прва у Републици Српској остварила преносе сједнице Скупштине преведене на знаковни језик.

Share With: