Марија, други пут ове године спашава животиње у невољи: „Маца као да погледом сажалијева срну коју су повриједили пси луталице“ (ФОТО)

Срну, коју су напали пси луталице, спасла је заједно са комшијама Марија Калинић из Ламинаца. Сада се она и њени укућани, уз помоћ ветеринара, боре да срна што пре оздрави и опорави се, да опет трчкара ливадама и пољима.

Мача је стално у друштву срне, као да саосећа са њеним болом. Од ње се не одваја. То је животињска солидарност у невољи. И сви ми, жалосни смо због повреде, јер смо срну у последњи час отели из пасијих чељусти. Ухватили су је за врат. Само размишљамо како да јој помогнемо, да је спасимо – пожалила нам се Марија Калинић. Она је спаситељка срна и друге дивљачи.

Претходно смо о њеној љубави за другу срну, Тину, више пута писали.

Она је напуштено лане, у пролеће, спасла из шибља, поред пута. Било је слабашно, унесрећено у свом животињском свету. Требала му је помоћ људи јер другачије, није имало никакву шансу да преживи.

– Оглашавало се пискутавим гласом, као птица или неко маче које је оставила мајка. Кад сам се приближила, у каналу, у високој трави, угледала сам очи, молећивог погледа. Шарено лане, сиве длаке са црним туфнама, било је сасвим безпомоћно – описује Марија први сусрет са танконогом Тином, сада одраслом срном која трчкара по дворишту, улази у кућу, хода за њом, прати је у стопу.

– Отхрана сам је крављим млијеком. Првих дана боравила је кући, спавала на тросједу, док није ојачала. Помагала ми је мама Драгица али и остали укућани. Она нас је придобила и на своји начин узвратила љубав. Послије смо је преместили у шталу, у сијено, гдје је имала угодан лежај, довољно хране. Расла је тако, прихватајући мене као свога спаситеља и заштитника – са неизмјерном љубављу, Марија је за СрпскаИнфо причала о својој љубимици.

Показивала нам је стотине фотографија, од тих првих дана, кад је Тина зазеленила почасно мјесто у Маријином домаћинству, све до сада. То је неописиво, додаје Маријина мајка Драгица, колико се сви радујемо Тини.

Ово је друга срна коју је Марија ове године спасла од паса луталица, који представљају велику напаст за дивљач, срне, зечеве, фазане.

Извор: Милан Пилиповић / srpskainfo.com

Share With: