Уручена мађарска механизација пољопривредницима

У Градишци је данас уручена механизација за 25 пољопривредних произвођача и прерађивачима са подручја Градишке, Лакташа, Српца, Бањалуке, Прњавора, Котор Вароша и Кнежева произведена у Мађарској, у оквиру пројекта подршке Владе Мађарске пољопривредницима у Републици Српској и Брчко дистрикту. Механизација је додијељена у градишком предузећу „Агробос“ “ које је заступних више мађарских произвођача.

Љубиша Гунић из Прњавора каже да је добио грабље за сијено и да ће му то значајно помоћи  јер старе машине избацује из употребе.

Ранко Турјачанин из Машића из Градишке аплицирао је и добио ротациону косилицу, коју је како каже већ испробао и веома је задовољан.

Више од 200 пољопривредних машина и прикључака мађарске производње уручено је пољопривредницима у Републици Српској, у оквиру првог програма подршке Владе Мађарске пољопривредницима у Српској и Брчко дистрикту, изјавила је данас у Градишци директор Фондације за одрживи развој „Прогресус“ Андреа Јаглица.

Јаглица је појаснила да је ријеч о додатних око 50 машина и прикључака, те да се до краја мјесеца очлекује испорука још најмање 250 машина за производњу и прераду пољопривредних производа које ће бити уручене произвођачима и прерађивачима којима је одобрена субвениција Влада Мађарске у износу до 25.000 евра или до 70 одсто вриједности набављене машине или прикључка.

„До сада је испалаћено око седам милиона евра подршке, а остало је још око два милиона, односно око 120 до 123 захтјева за исплату“, невела је Јаглица.

Представник Агробоса Ференц Пигницки рекао је да ова компанија седам година ради у седам држава у различитим програмима економског развоја.

„Велика нам је радост што се од 2022. године и Република Српска убраја у те државе“, навео је Пигницки и додао да су прошле године имали више од 200  задовољних клијената.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ рекао је да сви који се баве пољопривредом, а посебено они који су добили подршку за набавку пољопривредне механизације, могу само да искажу велику захвалност Влади Мађарске и предсједницима Виктору Орбану и Милораду Додику који су договорили реализацију овог пројекта.

„Задовољни пољопривредни произвођачи који су се пријавили на први јавни позив дају наду да ће и други позив бити још успјешнији, да ће се пријавити још више пољопривредника који ће набавити нове машине и прикључке и тако модернизовати своју производњу“, закључио је Бурсаћ.

Он је истакао да је за пољопривреднике Српске ово јако тешка година, али да обнова механизације доказује да пољопривредници неће одустати од призводње.

Нови јавни позив за додјелу бесповратних средстава пољопривредним произвођачима и прерађивачима за набавку механизације, опреме и алата биће отворен од 14. августа до 14. октобра.

Share With: