ФЗО: Нема смањења рокова, доприносе уплаћивати на вријеме

Из Фонда здравственог осигурања Републике Српске данас је саопштено да није дошло до смањења рокова у вези са уплатама доприноса и да је важно да послодавци у складу са законом измирују обавезе на вријеме и да не чекају посљедњи час.

Из овог фонда су истакли да се одмах по пријему података из Министарства финансија Републике Српске о уплаћеним доприносима на рачуну јавних прихода, те уплате раскњижавају исти дан.

– Напомињемо да ФЗО након уплате доприноса које се врше преко рачуна јавних прихода, то у систему види дан или два од уплате, те је због тога важно да послодавци своје обавезе по основу доприноса измирују на вријеме, а не да чекају посљедњи час- наведено је у саопштењу.

Из Фонда су подсјетили да је Законом о доприносима прецизирано да обавезе по основу доприноса настају оног момента када се и исплати плата радницима за текући мјесец.

– Закон је дефинисао да у случају да послодавац не уплати доприносе када и плату, има рок од 60 дана да то учини – наведено је у саопштењу.

Из овог фонда су напоменули да није дошло ни до каквих смањења рокова и да је важно да послодавци у складу са законом своје обавезе измирују.

– Када се уплате доприноси, ФЗО одобрава право на здравствено осигурање два мјесеца од посљедње уплате, што је довољно времена за послодавца, а и да радник има континуирано здравствено осигурање – наведено је у саопштењу.

Из Фонда су напоменули да је важно да и здравствене установе освјеже податке у систему, наводећи да су примјетили да то здравствене установе често не раде, па се дешава да осигуранику кажу да нема осигурање.

– Због тога смо још раније обавијестили здравствене установе да је важно да приликом уласка у систем, освјеже податке како би имали тачну информацију да ли је за конкретног осигураника уплаћен допринос или није – наведено је у саопштењу.

Из ФЗО су подсјетили да је осигураницима омогућено да путем интернет странице у линку „е сервис“ могу да провјере статус осигурања и да ли се за њих уплаћују доприноси.

Share With: