Top lista

Top lista za 15.08.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Ljetne opasnosti boravka u prirodi

Ljeto je period  tokom kojeg puno vremena provodimo u prirodi i često smo izloženi ubodima insekata koji najčešće prolaze bez ozbiljnijih problema, uz alergijske reakcije.

“Najčešće alergijske reakcije su crvenilo i otok na mjestu uboda i najčešće su bezopasne”, rekla je u izjavi za Radio Gradišku doktorica u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Gradiška, Daliborka Milanović i dodala da je svrbež i bol potrebno  odmah ublažiti  hladnim oblogama ili ledom.

Određen broj ljudi razvija jače aregijske reakcije, poput gušenja, otežanog disanja i mučnine.

Doktorica Milanović je naglasila da se u tom slučaju treba obavezno javiti ljekaru u što kraćem vremenskom roku, kao i prilikom prvog uboda insekta i dodala da pacijenti alergični na ubod bilo kojeg insekta trebaju zatražiti medicinsku pomoć.

Milanovićeva je istakla da su u Službi hitne pomoći ove sezone imali u prosjeku 5 do 6 pacijenata koji su se javljali za pomoć zbog uboda krpelja. Prema njenim riječima, krpelja je potrebno oprezno odstraniti, a ako se pojavi crvenilo oko mjesta uboda ili se ne uspije ukloniti u potpunosti, obavezno se treba javiti dežurnom ljekaru.

Govoreći i mjerama zaštite od insekata, doktorica Milanović je rekla da danas postoje različita hemijska sredstva za zaštitu od insekata i preporučila da se nakon  boravka u prirodi  dobro pregleda cijelo tijelo.

Share With: