Top lista

Top lista za 26.06.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Ljetne opasnosti boravka u prirodi

Ljeto je period  tokom kojeg puno vremena provodimo u prirodi i često smo izloženi ubodima insekata koji najčešće prolaze bez ozbiljnijih problema, uz alergijske reakcije.

“Najčešće alergijske reakcije su crvenilo i otok na mjestu uboda i najčešće su bezopasne”, rekla je u izjavi za Radio Gradišku doktorica u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Gradiška, Daliborka Milanović i dodala da je svrbež i bol potrebno  odmah ublažiti  hladnim oblogama ili ledom.

Određen broj ljudi razvija jače aregijske reakcije, poput gušenja, otežanog disanja i mučnine.

Doktorica Milanović je naglasila da se u tom slučaju treba obavezno javiti ljekaru u što kraćem vremenskom roku, kao i prilikom prvog uboda insekta i dodala da pacijenti alergični na ubod bilo kojeg insekta trebaju zatražiti medicinsku pomoć.

Milanovićeva je istakla da su u Službi hitne pomoći ove sezone imali u prosjeku 5 do 6 pacijenata koji su se javljali za pomoć zbog uboda krpelja. Prema njenim riječima, krpelja je potrebno oprezno odstraniti, a ako se pojavi crvenilo oko mjesta uboda ili se ne uspije ukloniti u potpunosti, obavezno se treba javiti dežurnom ljekaru.

Govoreći i mjerama zaštite od insekata, doktorica Milanović je rekla da danas postoje različita hemijska sredstva za zaštitu od insekata i preporučila da se nakon  boravka u prirodi  dobro pregleda cijelo tijelo.

Share With: