Котроманићи краљеви Срба и Босне

“Мјесто и значај породице Котроманић у средњовјековној Босни” назив је предавања које је публици у Културном центру Градишка синоћ одржао Дејан Дошлић, виши асистент на Филозофском факултету у Бањој Луци на Одсјеку историје.

Према ријечима Дошлића Котроманићи представљају једну од најзначајнијих династија у српском средњем вијеку а позивање на крвно сродство са Немањићима то и аргументује.

„Котроманићи су прије 600 година владали  скоро три вијека средњовјековном Босном. Бан Твртко Котроманић се крунисао круном Немањића и покушао поново да обједини области којима су владали Немањићи мада су Котроманићи највише владали Босном“ рекао је Дошлић и додао да су Котроманићи крунисањем уздигли своју државу на виши ранг, а круна им је давала један легитимитет који их је одржавао.

Предсједник Удружење грађана „Денариус“, Ален Мешић рекао је да је ово удружење организовало предавање у сарадњи са Дејаном Дошлићем који је почасни члан „Денаријуса“ и додао да чланову удружења имају потребу да изучавају историју због колекционарских предмета.

„Чланови нашег удружења пронашли су у окружењу Градишке новчића из периода владавине Котоманића али и  велики број средњовјековног оруђа и оружја“, додао је Мешић.

Г.Влаинић

Share With: