Knežević: Stanje u Gradišci stabilno

Vodostaj rijeke Save u Gradišci od juče ujutro je u porastu. Danas u 9 časova iznosio je 563cm.

Šef Odsjeka Civilne zaštite grada Gradiška, Slobodan Knežević, gostujući u programu Radio Gradiške rekao je da je stanje u Gradišci stabilno u odnosu na okruženje. On je naglasio da su predstavnici Civilne zaštite konstantno na terenu, da je uvedeno 24-časovno dežursto i da je od juče u funkciji besplatan telefon 121 putem kojeg građani mogu prijaviti probleme u vezi poplava.

 

Knežević je naglasio da rijeka Sava ima tendenciju rasta od oko 5 cm po satu i da se tokom vikenda očekuju problemi kad se u Gradišku sliju uzvodni tokovi uz velike količine vode. Kada je u pitanju nasip na rijeci Savi Knežević je rekao da je tokom prošle godine urađena sanacija na nasipu u Dolini i Mačkovcu i da je tokom ljeta planiran nastavak radova. Crpna stanica „Kej“ je u funciji sa duplo jačim agregatom i još uvijek uspjeva da izbaci svu vodu tako da nije zabilježena pojava plavljenja podrumskih prostorija u gradu.

Knežević je dodao da se prati i stanje na lokalnim rijekama. Došlo je do izlijevanja Jablanice i Lubine na poljoprivredna zemljišta, ali ne i na lokalne puteve. Prema riječima Kneževića nema prijavljenih zaplavljenih objekata.

On je istakao da su reagovali u Lužanima, na kanalu Jurkovica gdje su vrećama sa pijeskom preventivno zatvorili tri žablja poklopca koja nisu bila u funkciji kao i u Kočićevu na Ljevčanici gdje je saniran jedan žablji poklopac.

Knežević je naglasio da Civilna zaštita prati situaciju na terenu i da su spremni da reaguju u slučaju potrebe. On je dodao da se vanredna odbrana od poplava u Gradišci proglašava kada je nivo vodostaja rijeke Save preko 7 metara i naglasio da je juče donesena odluka o vanrednoj odbrani od poplava na nivou Republike Srpske.

Knežević je apelovao na građane da na vrijeme preduzmu sve preventivne aktivnosti i mjere zaštite kako bi smanjili štete od mogućeg plavljenja.

 

Share With: