HES – Preporuke građanima u slučaju poplava

Higijensko epidemiološka služba Dom zdravlja Gradiška, izdala je preporuke građanima u slučaju poplava.

Načelnica pomenute Službe, Slađana Tepavac istakla je da poplave dovode do pogoršanja higijensko- epidemiološke situacije, a samim tim i do pojave i širenja zaraznih bolesti.

“Ukoliko dođe do poplave potrebno je sprovoditi mjere  kojima se sprječava širenje zaraznih bolesti preko zagađene vode i  hrane, kao i mjere lične higijene, higijene predmeta i stambenog prostora”, rekla je Tepavac i pojasnila da u poplavljenom području ne treba koristiti vodu iz bunara, crpki i lokalnih vodovoda za piće i pripremanje hrane. Preporučuje se korišćenje flaširane, prokuvane ili vode iz gradskog vodovoda koji je pod stalnom kontrolom.

Tepavac je dodala da je neophodno provoditi mjere pojačane opšte i lične higijene, u prvom redu pranje ruku.

Ako dođe,do infekcije uslijed kontakta sa nečistom vodom i ukoliko se jave simptomi poput mučnine, povraćanja, bolova u stomaku, proliva, građani treba da se jave ljekaru.

Nakon povlačenja vode iz poplavljenih objekata iste treba mehanički očistiti vodom i deterdžentom a potom pristupiti dezinfekciji takvih objekata. Prilikom čišćenja treba koristiti zaštitne rukavice i gumene čizme.

Sve informacije i obavještenja građani mogu dobiti u Higijensko epidemiološkoj službi na broj telefona 051/ 826 -745 u vremenu od 7 do 14 časova.

Share With: