Кампања „Петарде нису играчке“ за мирне и достојанствене празнике

Министарство унутрашњих послова Републике Српске реализује у периоду од 11. децембра ове године до 15. јануара 2024. године превентивну кампању „Петарде нису играчке“ са циљем подизање свијести грађана о опасностима које са собом носи незаконита и нестручна употреба пиротехнике, али и упознавање са одредбама закона.

– Имајући у виду да је за новогодишње и божићне празнике могућа интензивнија употреба пиротехничких средстава, нарочито од стране дјеце и малољетника, као и употреба истих на јавним мјестима гдје се окупља већи број грађана, полицијски службеници МУП-а Републике Српске предузеће низ превентивних мјера и радњи како би грађани Републике Српске наступајуће празнике обиљежили у безбједном окружењу, на миран и достојанствен начин – саопштено је из МУП-а.

У сарадњи са надлежним градским и општинским инспекцијским службама проводиће се појачане активности у циљу спречавања неовлашћене продаје пиротехничких средстава, а власницима или одговорним лицима у правним лицима која имају законско овлашћење за продају пиротехничких средстава, скренуће се додатна пажња на обавезу поштивање законских одредби у погледу куповине/продаје пиротехнике.

– С обзиром да је употреба пиротехнике нарочито својствена дјеци и малољетницима, у договору са руководством и наставним особљем у васпитно-образовним установама, полицијски службеници реализоваће предавања за ученике о посљедицама употребе пиротехничких средстава, како би се спријечило наступање нежељених посљедица по лица. Пиротехничка средства нису играчке, а један мали тренутак непажње заувијек нам може промијенити живот. Зато, будимо опрезни! – истиче се и саопштењу.

РТРС

Share With: