Jagode su nam domaće ali su trešnje iz Hercegovine i Srbije

U junu su pijace preplavljene eksplozijom boja, a jesti šareno znači da ćemo u naš organizam unijeti brojne vitamine i minerale. Junska ponuda uključuje mladu cveklu, mladi luk, mladu mrkvu, mladi krompir, špinat, blitvu, krastavce, mahune, a od voća tu su kraljice juna, jagode i  trešnje.

Trešnje su od davnina bile na dobrom glasu, čak su ih proglašavali voćem sreće. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz ljekovitih svojstava, od lijeka za neke tegobe do hrane za dobar san.

Ove godine trešanja u Potkozarju nema. Stojan Pećanin iz Turjaka sa svog zasada trešanja koji uzgaja na jednom hektaru  zemlje nije ubrao ni šaku ploda.

“Ove godine trešanja ima jedino u Hercegovini. Mi smo našu ranu trešnju znali brati od 20. do 25. maja ali ove godine sve kasni zbog vremena, uz to rod u Potkozarju je uništio mraz, rekao je Pećanin i dodao da uzgajivači trešnje sad jedino mogu nastaviti sa tretmanima zaštite kako bi biljka ostala zdrava i nadati se boljoj narednoj godini.

Cijena trešanja na “Gradiškoj tržnici” je od 5 do 7 KM. Prodavači kažu da nema domaćih, pa ni onih iz  Hercegovine, nego da je trešnja iz Srbije.

Cijena jagoda se kreće od 3.5KM za malu gajbicu od oko 600g dok je kilogram 5KM.

Uzgajivač Slavko Zvonar iz Gornjih Krajizovaca kaže je da je zadovoljan prodajom jagoda ove godine ističući da je cijena od 5 maraka po kilogramu za  sada dobra.

Iz 14 plastenika i sa tri i po dunuma na otvorenom, Slavko dnevno isporuči oko 300 do 400 kilograma jagoda. Glavno tržište su mu pijaca u Gradišci i Laktaši. Ima i kupaca koji mu dođu na kućni prag.

“Volio bih da imam više kupaca koji će mi doći na kućni prag jer se tako mogu uvjeriti na kvalitetu i način uzgajanja bez previše tretiranja”,rekao je Zvonar.

Ponuda povrća na “Gradiškoj tržnici” je velika, prispjelo je naše povrće iz plastenika, mladi krastavci su 3,5KM, paprika i paradajz su po 4KM, mladi krompir je 1,5KM po kilogramu, mladi luk i tikvica se prodaju po cijeni od 2KM po kilogramu. Karfiol je 3KM, a kelj 3,5. U ponudi ima i mahuna, one nam stižu iz Hercegovine a cijena je 7KM po kilogramu.

Cijene mliječnih proizvoda su nepromjenjene pa bi mogli reći da ćemo jeftino proći ako kupimo litru mlijeka po cijeni od 1KM, ako sir platimo 4KM, a sirac 7KM jer je kukuruz dostigao najvišu cijenu u posljednjih 10 godina što je uzrokovalo poskupljenje stočne hrane.

Na pijačnim tezgama mogu se kupiti i očišćeni domaći pilići, cijena po kilogramu je 5KM dok za 1KM možete dobiti 5 komada jaja.

“Gradiška tržnica” prepuna je rasada, od paprike, paradajza i kupusa do lubenice, a tu je eksplozija šarenila raznovrsnog  cvijeća.

G.Vlainić

Share With: