Исплаћено 11,3 милиона КМ премије за пшеницу

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске обавјештава све кориснике подстицаја да је данас исплаћено 11.361.083 КМ по основу премије за производњу пшенице у 2023. години.

Ради се о премији од 500 КМ по хектару, а исплаћена је за укупно 3.973 корисника.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Саво Минић рекао је да је ово до сада највећа подршка овој производњи.

– Ако узмемо у обзири регресирани дизел, комплетна подршка произвођачима пшенице у Српској је 13 милиона КМ, колико је Влада Српске у цјелости исплатила, разумијевајући сложену ситуацију пољопривредних произвођача – рекао је Минић након разговора са једним од два семберска удружења пољопривредника и са домаћинима на терену гдје је присуствовао жетви.

Он је оцијенио да је Влада Српске одреаговала на најбољи начин и са највише могуће средстава, те додао да је ријеч о берзанској роби на слободном тржишту на шта ова институција не може да утиче.

– Јутрос је цијена пшенице у Србији била 18 центи и ако би могли доћи до те цијене и у Српској то би обезбиједило да домаћини не буду у губитку, да задржимо производњу и помогнемо нашем честитом сељаку у Српској да може своји радом обезбиједити себи живот и ми смо у томе партнери – истакао је Минић.

РТРС

Share With: